[巴打入] 有咩舉止反映到你地想娶一個女仔/想結婚 ?

398 回覆
169 Like 9 Dislike
連個處都一早俾咗佢
咁多年來佢想點玩都配合 我都會主動
可能因為咁 佢無誘因想結婚掛?
我今年23歲 男友27
一齊一年左右 依家同居緊

我地都有講過結婚既問題 佢有解釋點解not now
坦白講佢覺得依刻大家都未mentally prepared to form a family
但我覺得佢好有心
1. 佢比我知佢大約月入同儲蓄幾多
2. 平日佢都會提住我地要儲錢買樓
3. 佢話唔會租 因為唔想個家庭冇一個永久居所
4. 我話買300零呎就得 同有左先搬 佢同人分析有左bb先搬會趕唔切 例如校網, 油漆有毒之類 (依啲更長遠既野我冇諗過
就係我有儲 努力咁儲
但佢只顧買潮衫潮鞋遊戲機
我都諗佢係咪為咗有穩定既性伴侶先拖住我
我地完全無你講既野
有睇過樓 但係我逼佢抽 然後先一齊睇示範單位
但講親買樓佢都彈三彈四
你男朋友果種就係我想要既安全感
起碼等我知佢有計劃同打算
但我男朋友 係我個個月問佢儲咗幾多佢先答 有時我懷疑佢報大數 每個月幾乎都無儲 次次都話會儲 又成日都話儲唔到
又成日買奢侈品 又係咁去旅行 點儲喎
希望你男朋友係認真想同你結婚啦 一齊咁多年 不過依啲真係唔知點開口 再講佢覺得反感就唔好啦
好好 好有安全感好可靠好認真 嘅感覺
係 呢兩年來我講得太多
而家唔敢提 唔想逼佢
Yes ar yes ar
有錢先結婚
唔好聽佢同你講d 乜,
要睇佢做d乜
你好明顯知呢個男人無計劃/ 計劃嘅將來同你唔一樣啦

佢可能最後都會娶你 但極可能唔係你想要嘅婚後生活

同唔同佢繼續落去你自己選擇啦

但係我想請你諗清楚 呢個男人有無可能做到個稱職嘅爸爸

唔係淨係覺得佢可以 係你要答到自己佢憑乜野

咁嘅時勢你都堅持要生我都無乜好講

但起碼唔該你清醒 d 揀個稱職嘅爸爸

拍拖就兩個人 結婚你地可以乜都唔理兩個人

但係生小朋友就一定唔止兩個人嘅事

唔敢講你會害咗個細路

但係連你都懷疑呢個男人 咁可以見得會有幸福
但佢都上進 26歲 仲不停進修緊 讀捚今年
佢都有講過要交學費
另一方面又成日買無謂野 我都唔知佢想點
我打算 偷偷觀察下佢今年內會唔會求婚
如果今年無
我可能粒聲唔出就分手
呢幾年來好多事都令我好失望 已經好心淡
只係因為大家仲好愛 同捚一齊咗好多年
我好鐘意小朋友既 但我成日係佢面前講話唔生
而家咁既時勢生小朋友又難教又洗費大
佢就話: 你咁鐘意小朋友 點會唔生啊
有時又話 : 第日生個女好似呢個小朋友咁可愛都幾好
我真係睇唔透佢
可能佢係想結婚既 但唔係呢5年內掛.......
我呢兩年來同佢為咗結婚/將來 嘈咗好多次了
就算我突然分手 我諗佢都知咩事
我都唔想再提
我只係覺得如果今年佢都無求婚 即係佢都無心兌現承諾 27歲結婚
咁就算我分手同佢講咗原因 佢挽回 都只係逼緊佢結婚咁
我唔想咁既......
我想有個男人係發自內心地想俾個家我
你有無答到自己 呢個男人憑乜野做到個稱職嘅爸爸

你講嘅說話係以小朋友將來做出發點

佢呢 ? 因為你想生所以咪生同埋小朋好可愛

同埋你睇多一次我講乜野

你諗清楚 就算佢最後娶你 你地兩個計劃嘅將來相似咩 ?

用有限嘅資源經營一個幸福嘅家 ?

定係朝不保晚 享樂至上 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞