[威士忌14] 一年一度香港威士忌節又黎啦

684 回覆
34 Like 5 Dislike
重口味
其實唔錯
Lasanta 抵飲wor
Original 平wor 合理啦
早2日買左支芝華士minibars試
試完發現我係唔識飲ge
不嬲冇乜飲威士忌,最多都係出去玩先飲什麼黑牌,blue label, 芝華士等,全部俾我感覺係”那”喉,唔太岩飲,最後去左朋友度,佢開左支 Ballantine's 30年,一飲就推翻威士忌唔好飲嘅概念,覺得好正,但上網查返先知要成3千幾,自問買唔起,請教下有冇邊隻牌子有相似味道,新手一問
試返佢低年份睇下收唔收貨先
想幾百搵到同級會唔會難左小小
想問下巴打, 多納15 18 21 會唔會分別好大, 淨係飲過15 都幾易入口
緊係分別會大
正如你問talisker 10 同18年有乜唔同咁

好多時配方有d 唔同 再加上age 耐左 攞到多d 桶味
而且又會變得較為complex
而多納用既桶係....
15係 px and oloroso sherry cask
18係oloroso sherry cask
21係 px and oloroso sherry cask
hy5 巴打都係飲開d 溝綠茶款

其實不如搵一搵頁頭推介既款等你試完先諗下入唔入坑
Original 咁垃圾 不如飲水
執左既廠好多時真係有原因

Closed distillery 用大家鐘意用既"性價比" 形容既話

執左幾年既廠imperial 都算係其中一間

for info https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2047/imperial-distillery/

distill 到1998年之後正式收皮

但d桶仲係度 所以仲恆常出到款
但絕不會是神級既
Original 真係成個brand 入面最難飲
呢枝等去台灣買黎試下先 平香港咁多
係香港 試下佢枝15年先
其實dalmore 我只推king alexander iii
未飲過alexanderiii,暫時最愛Regails,桶味好重
不過出面無得賣,但個nosing 好差
學到野

下次飲完支15 直上21 先
lm
岩岩開咗支talisker 18,幾正
我飲過一次花格105 又係開左一段時間
但無酸味
Vanila 奶油 焦糖味好突出 完全無問題
我個人覺得非常抵飲
問題就黎喇

你飲glenfarclas
glenfarclas出名在 sherry cask
而105 最初10 年係全sherry cask

依家轉左用8-10年 酒既nas
再轉埋做溝bourbon cask

變左你完全飲唔到 花格應有既sherry cask特色 你講既vanilla奶油正正係bourbon cask特色

仲有 變酸支酒仲係度 歡迎 巴打試我支105 變酸
有人證冇假
留名學野
歡迎呢個post見到你,睇晒第一版啲link,基本上你可以在一般酒吧做威士忌專家,有興趣可以入TG group
如果遲d我開果支都仲係咁
我應該放棄做hit hand

之前就抵飲
想問下100ml 樽邊道有得賣呀? 係街見到既都係膠造, 唔敢用黎裝威
膠就唔好啦 睇下吉之島個d有冇

利申:非打手, 酒單唔算好吸引, 不過兩舊水入門黎講仲有咁多贈品都ok, 有興趣可以自己了解下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞