[威士忌14] 一年一度香港威士忌節又黎啦

684 回覆
34 Like 5 Dislike
以我認知應該係年份高啲嘅酒冇咁peaty,smoky 強弱同年份嘅關係要再考證一下
最近飲到一款比較好嘅Linkwood
輕輕一推
有冇巴打知香港邊到買Kilchoman 抵? 想買支Machir Bay
lm
黎緊會搭飛機,想問香港機場有無Glenmorangie 19 yo travel exclusive 賣?
李嘉誠有份投資! 分子威士忌Glyph
由李嘉誠旗下維港投資支持的創科公司Endless West,經數年研發時間,終於在近日推出全球首支分子威士忌Glyph,這支威士忌顛覆傳統威士忌的釀造過程,在實驗室透過分析威士忌的香氣、味道及口感,再從相應的草本植物、水果與酵母拆解出化學成份,如在甘蔗和玉米中提煉糖份、在玉米穀物提取酒精 。然後,再將相應分子結合,製造出獨家配方。

有沒ching會試
thanks 巴打有無試過呢款?
算係我覺得性價比幾高

椰絲椰子味 VANILLA 依類味道
去Facebook搵啲威士忌買賣group睇吓, 我記得前幾日有師兄出post 賣Kilchoman Machir Bay
好耐無飲威了,但仲有幾支酒,想清貨,睇下有無人有興趣

而家日威好似回落返好多
有冇巴打飲過bruichladdich覺得點?
李嘉誠有份投資的創科公司Endless West,最近推出全球首支分子威士忌Glyph,此酒顛覆釀酒傳統,以分子合成技術釀製,短短24小時便能複製橡木桶陳年效果,現在首批Glyph威士忌已於屈臣氏酒窖Watson’s Wine公開發售,而且價錢絕不離地。
tg: hongdonald
Johnie walker 18 marketplace $598
少飲

有peat 既我都一般 覺得難入口
而bruichladdich 飲過幾款 一般
有冇巴打飲過bruichladdich覺得點?
少飲

有peat (port Charlotte, octomore) 既我都一般 覺得難入口
而bruichladdich 飲過幾款 一般

有冇ching試左呢支?

試咗依支真係頂唔順...

highball 可能好d
你有冇尊重過梳打水
枝九龍皇帝好似好少貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞