[威士忌14] 一年一度香港威士忌節又黎啦

684 回覆
34 Like 5 Dislike
其實差唔多全部普款既sherry cask 整體質素都跌緊
多納叫做跌得黎比其他已經仲算好好

唔係既話大多都要 1500樓上既ib 或者ob single cask

所以都冇乜其他既推介
sherry cask 應該冇 " 抵飲" 依樣野

setting 方面 只要支酒係sherry cask 正常都比其他桶貴d

近期出既nas sherry cask 我都敢肯定係唔會你想飲到sherry cask 既味道
就算有抵飲
應該都係單桶 都係會比人好快買哂 然後推上左個價
上次喺frd 屋企飲左杯oban 14
覺得唔太濃幾好
琴日喺citysupet 買左
懶得搵
太耐冇飲過

印象係有橙味
不如講一講巴打對一支sherry cask whisky
會付出既價錢係幾多
巴打飲完14 試下支DE
如果要sherry cask whisky 比$1500
除左多納15 18 21

我都未諗到有d 乜野選擇比你.. 1500-2000 可以搵下glenrothes 既重sherry cask ib
另外glengoyne 21 都ok 既
花格105?
依支 直頭垃圾 放左一個月 聞左下 以為加左醋入去
Balvenie個list幾吸引喎
講緊master class
新人一問
平時都係自己買係屋企飲下
唔係好識點品
見上面都話whisky fest都岩新手去
想問下其實masterclass會大約係點?
通常有位from酒廠既人 講英文
介紹一下自己間廠 飲個時會guide住你 話你知大約乜味

然後垂直飲咁多款

了解成間廠低至高年份 間廠係點
錯誤推上個post 推番依個先
想問下大家平日支whisky開咗淨翻唔足半支會點保存?
換細樽會唔會令支酒少啲空間走味?
喝愛廠
幾個方法

有時我會開酒用1-2個100ml 樽 入爆佢

之後由佢慢慢飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞