[威士忌14] 一年一度香港威士忌節又黎啦

684 回覆
34 Like 5 Dislike
我又諗到一個新問題
如果你order咗一杯對於你自已黎講好貴的威士忌,但之後發覺唔好飲/同平野無分別,你會有咩感受/點樣處理自已心態?
我覺去到呢步已經好接近我的處境,想知唔同人會有咩不同睇法
討論下都叫管人?同上面巴打都係講我對佢選擇嘅自己意見,之後位巴打想點我冇權知亦唔想知;而家冇人喊住話俾人鬧 係你成日提住開心唔開心
至於慳錢爽有乜興趣,sorry 我真係唔知,慳錢從來唔係我first priority,我亦唔認為有一項興趣嘅頭號目標係為慳錢,可能嘗試下從儲7-11印花開始?
寫tasting note,對比下前人,判斷下個「唔好飲/同平嘢冇分別」係咩原因 (condition? exhausted palate? marketing scam?) 有時失落係學習嘅必經之路,我唔會特別抗拒或者好唔開心
首先睇下你咩目的去order杯嘢
1.知果支好飲所以order
2.呢個setting好有興趣試 去了解

1. 失望/可能係condition唔好/可能真係無大家覺得咁好飲/唔岩口味
2.受教了

威呢d嘢 唔一定係貴先好飲
只係好飲嘅都會因為多人飲->量少而慢慢變貴
咁又唔好講到咁決斷
要視乎每個人經濟程度,每個人下決定都有以"慳錢"作其中一個factor
正如你都唔會用好貴嘅價錢買一支你認為唔值嘅酒
我絕對同意慳錢係一個factor 呀,我自己買酒都貨比三家,只不過我自己底線係唔會為慳錢compromise 質素 呢個係個人原則,冇話對錯
而家你討論想慳錢的人威士忌唔適合做興趣 管又唔算管ge 我就無咁有資格幫人比呢方面提議
大家飲威又好 生活又好 開開心心 就最好
咁我講下自己感受,以結束今次討論啦
我個人覺得買咗一d不合預期嘅野係會有種唔開心的感覺
可能我本身冇乜錢,咁辛苦賺嘅錢會儘量以先試而後買方式,可以當減少風驗
我成日覺得如果我有好多錢的話,呢個問題咁本唔存在
咁我講下自己感受,以結束今次討論啦
我個人覺得買咗一d不合預期嘅野係會有種唔開心的感覺
可能我本身冇乜錢,咁辛苦賺嘅錢會儘量以先試而後買方式,可以當減少風險
我成日覺得如果我有好多錢的話,呢個問題根本唔存在
呢度巴絲其實好樂意分享,有啲酒款杯款想試嘅其實開聲問問以後免費攞出黎試又點話
硬係覺得兩邊都有啲牛頭唔搭馬嘴 好奇想試下唔同杯/真假杯有咩唔同咪買晒嚟試下,問下呢到啲ching邊隻杯啱飲咩酒咪得
要總結就

根本入門級別 唔適合用波波杯 就算用都係for fun

用番glencairn好d啦
認真討論,而家啲威士忌價錢仲癲過樓價,二千蚊一枝既酒同一枝二萬蚊既酒味道其實差不多
想知飲左邊支2k同邊支20k重而得出呢個conclusion
咁講 價錢愈高唔代表支酒愈好

好多時係跟存放成本、需求大支數少、炒價 有關

我敢講1支macallan edition no1 現時既價
搵支特定包桶既glendronach 單桶會比佢更好
有冇巴打同我一樣會自己blend屋企d酒 將d唔啱飲嘅blend到入得口
唔岩飲既攞左去煮餸
不過依家好少依個現象
因為派左比人飲
HKWF終於買咗飛
class係當日即場報?
有冇人有睇果個林一峰channel
十萬粉絲大徵集!
條友係咪咩酒都識飲
娛樂下就算,專業黎講並不推薦
大佬諗諗佢啦,接收埋我支105仲有大半支
105當李斯德林啦
上網賣緊啦wo
你睇睇仲有乜class.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞