[威士忌14] 一年一度香港威士忌節又黎啦

684 回覆
34 Like 5 Dislike
咁講啦,威士忌本身係一門學問甚至係藝術,如果你唔會為方便為平淘寶威士忌嘅,同樣道理威士忌杯都應該認真對待。假酒同真酒個樣都係差唔多㗎咋
你買多納21入門 竟然慳隻杯
隻杯原價差唔多300蚊喎,而且你估我可以成日買貴酒咩
咁我都想睇下兩者分別大唔大,始終兩隻杯外形真係差唔多。我想先同glencairn對比,睇下自己聞唔聞到分別,如果有好大分別先買正版
講唔通㗎喎 你想睇真假杯分別大唔大,但係買真杯嘅前設係glencairn 同 假杯爭好遠 如果假杯太垃圾聞香效果同glencairn 差唔多,咁照你個邏輯係永世唔使用真嘢
其實巴打咁講既話 買支酒溝到同glendronach 21 差唔多味就得啦...試完先買glendronach 21

咁既邏輯好似唔成立...
都係o個句la
就算個樣差唔多
個shape 差少少
performance 都可以唔同
搵個假杯試不切實際
另外波波杯本身唔係for 飲普款用
有效果 但唔算岩用

我頭一頁冇打效果係點係因為唔係for 新手用
又歧視淘寶
唔歧視淘寶嘅人應當被歧視
我就唔太同意你嘅類比
第一,如果你真係用其他酒溝到同glendronach 21 差唔多味,我係會好好奇去試,同埋紀錄落黎。因為我覺得飲whisky就係好似探險家咁,不斷探索新的味道同可能性,無必要因為支酒並唔係"名門正統"就睇低佢。
可能你用買假酒做例子會適合d
OK你啱,其實咁係反映咗我心入面有幾唔捨得買真杯
當我冇講過果句黎講,究竟有冇咩人試過真/假波波杯的分別?
我都係唔想可能因為商家marketing而用幾倍價錢買差唔多嘅野
個人覺得如果巴打你用呢個心態去思考 威士忌應該唔啱你玩 廣義黎睇其實全部威士忌都差唔多
何以見得廣義黎睇其實全部威士忌都差唔多?
幾百蚊隻杯都嫌貴用淘寶野
條友手機係咪用小米,波鞋著newbalan?
穀物蒸餾桶存溝水 個價值都係商家同市場俾佢 原料一文不值 咁未唔配合你個"我都係唔想可能因為商家marketing而用幾倍價錢買差唔多嘅野"嘅思考方式囉
你開心就好
你唔講都未必識分真假啦 個個玻璃大師咩
而且老翻都未必用差材料
當然明知你用老翻自己用老正實飲得爽d
咁係你用原料角度去諗佢姐 你飲whisky都唔會淨係睇用咩原料去買啦
我見你咁講,究竟有冇人可以無視其他一切宣傳,只鍾於自己對味道嘅追求而願意付出所謂"用幾倍價錢買差唔多嘅野"
利申,上面我只係9諗出黎,並唔代表本人有咁嘅程度。你可以睇為一種思想實驗
其實講到尾大家對點樣用錢係威士忌身上嘅價值觀有好大分歧
討論咗咁耐,大家都冇發火,或明顯覺得受侵犯,已經好高質。比起出面其他區可能已經一發不可收拾
same to you,大家價值觀唔同,只係作為威士忌飲家覺得慳錢滿足感大過享受質素嘅話,威士忌未必係最合適嘅興趣
我個人覺得威士忌就係咁
鍾意嘅過千1shot照飲 唔鍾意嘅二百都嫌多
但係第個人可能覺得其實兩杯都係差唔多 未又係威士忌
威士忌我覺得係唔應該套用"性價比"去飲
首先波波杯本身個use case都已經窄d
好多時都係飲d舊酒/低abv嘢 拎佢來飲新果d cs嘢好多時都會出事
而大部份人都係拎來飲d貴d嘅舊酒
所以我諗果200-300差價都唔係好care

如果你要對比真假波杯
要搵隻岩嘅酒都唔係易事
拎來飲105嘅
我拎番隻glencairn算
波杯105會出事
人地飲得開心就得啦 仲要管埋人係唔係最合適
一係你提議下慳錢爽要有乜興趣呢
即使買左隻波杯
但大部份時間窮撚都係用番glencairn
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞