[威士忌14] 一年一度香港威士忌節又黎啦

684 回覆
34 Like 5 Dislike
咁勁自己blend
無諗過自己會成功所以無試過
加上我唔啱飲都會照飲清埋去
原來佢都唔算專業
你記得佢係sales就得
賣乜都讚好
而家飲所有closed distillery 既酒都可以得出呢個conclusion
佢係專業不過佢呢個channel唔專業
睇佢都講得幾過隱
有,例如依家嘅白馬比較淡口,泥煤味似有若無,溝d高abv波本後,味道會出咗,又飲得出泥煤味。

咁睇,有不足嘅酒互補長短,效果可以唔錯,甚至幾好。
難飲嘅就無謂啦,點溝都難飲
但要知佢響channel入面有半個marketing sales咁囉
到底咩人咁無聊個個reply都負評?
發覺好多巴打都好有錢
咁老實講 威士忌都算高消費用品
wine都係 你幾百蚊買支酒要飲哂
威就比較好d 可以放好耐
有冇巴打請人
想問初入手 想飲易入口既 highland park會唔會係好選擇
上網睇好似比較細泥味
初入手可以留意頁頭波本桶向o個d
都係比較易入口
clynelish 14yo都係
[url][/url]
想問各位師兄呢支酒有40%同43.2%
其實有咩分別
冇了解過
但應該batch同bottled年份有d唔同
好奇一問
其實Bushmills呢個牌子如何,佢係北愛爾蘭本地釀酒廠不過好似未喺香港見過,所以我喺當地都猶疑緊買唔買嚟送禮好
Bushmills都算常見,入門款如10年香港某店賣3xx,16年8xx買到
當地買可能買Redbreast更好,香港較少見
Redbreast Lustau 香港買要7xx
我唔覺得要用價錢黎恆量買邊支
咁多支我會揀redbreast lustau

雖然nas 但佢12 年比較淡味 12年cs 又酒精感重
redbreast lustau 係1st fill oloroso finish

過桶比到d 甜味夾埋落redbreast 度整到成支酒比較complex
我會推介依支起步多 而且依支係46%
價錢主要係衡量好唔好喺愛爾蘭買支酒返香港,即係如果平時都買杏仁餅食嘅,某某記杏仁餅澳門買55,香港買60,平幾蚊嘅話,咁就算去澳門都未必會買,但如果係香港嘅半價,平咗30一盒嘅話,咁買返一兩盒都ok

個人認為手信買香港少有嘅會好d,抵買嘅就更好,如果香港又易揾到,價錢又差唔得多,咁就有少少把鬼咁啫
irish whiskey 除非你買單桶/廠內限定版
唔係既話其實都唔多特別野
大家點睇chivas
平價得黎 抵唔抵飲
應該有得當日買飛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞