[威士忌14] 一年一度香港威士忌節又黎啦

684 回覆
34 Like 5 Dislike
好想試下Kavalan solist sherry cask,應該幾正
我最近啱啱開始飲威士忌,買左支kavalan distillery select
我覺得幾好飲
glenmorangie 冇話唔入流

但glenmorangie original 真係得頭一段花香 之後就冇 支酒勁淡

但佢支19年幾好 椰子/椰絲 honey 幾好 但個價唔算係放得去新手入門o個part
試多幾款

話唔埋有其他睇法
咁original就差啲嘅
咁佢三支sherry oak、port oak、Sauternes oak 點睇先
你要留意番 依三支並唔係fully matured in sherry, port 或者sauternes cask

都係過桶1-2年ge
太耐無飲 ok la
平咁解 係依d 價啦.....
我知呀 佢酒底都係波本桶
即係十年果支加上去兩年
有無師兄師姐飲過 glenmorangie allta?
值唔值得一試呀?
soloist要抽下獎咁lor
其實支distillery select 新嘢來
終於係refill cask
反而正常唔少
不過覺我有d貴
應該未出吧?
但我試左少少sample
印象不錯
Speyside黎講係咪都係試Glenfiddich glenlivet 呢類酒廠? 同埋個人想買支重雪梨既威的話又要點揀?

另外留意到好多人都話Macallan差左好多想問係真?
speyside唔一定試glenfiddich既 我只會話易d買到 你見頁頭會有d speyside region 選擇 例如 benromach同glendronach

macallan差好多 的確
不過佢整得差都有人買 洗鬼整好d咩
1000 樓下要比較好既sherry cask只有glendronach 15 18
冇其他選擇
個個Cask啲味真係有明顯分別?
好似出左幾日
我之前網上預購左,準備今日去拎~
新手想問問尖沙咀有冇飲威士忌嘅酒吧推介?
聽講casky有 glenmorangie tasting
有巴打未買可以留意一下
過埋海去中上環 好d
Dalmore 其實好唔好飲 我見冇乜人講
想問下有冇人買過D不銹鋼冰
知唔知邊到有得買
支king alexander iii 幾特別

好撚complex
唔好買 冇用
趁機講講Closed distillery =/= Legendary distillery
市面(尤其某堆19網店)經常對閉廠酒廠趨之若鶩,有意無意渲染閉廠=神廠;其實邏輯地思考下就知有一堆被淘汰嘅廠一定係有不足先收皮,不足可以係味道 產能等等

Glen Albyn 飲過嘅人應該唔多,呢枝RMS 覺得木桶影響不多,malty,spirity,dry hay,些微果香。86-87

見過人不睇廠大力吹奏Rare Malts Selection,不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞