[威士忌14] 一年一度香港威士忌節又黎啦

684 回覆
34 Like 5 Dislike
其實我上個post都已經講到好白

唔知係咪冇人理我
講咗咩 可能冇睇到 見都有幾位巴打同樣中呢支野伏
glenrothes 飲過幾款之後好有戒心
啱啱睇一睇原來同macallan同一間母公司
咁既價錢試1st fill sherry cask

唔會點試到啦。。。。。
超新手 飲緊D smoky類既whisky
想搵枝自己出生年份既黎儲 有冇推介? 1990
有d困難 預budget幾多
睇左林一峰d片
講開glenlivet 個人認為 18年性價比無得輸
大廠o個類我比較推glenmorangie 19
椰子 甜 vanilla 幾呈現到bourbon 桶特性
整體幾好印象
冇睇 個人覺得佢好多係間接廣告 內容又唔特別
係見d鋪頭做廣告推 又見咁平 first fill sherry應該閪極有個譜 點知佢冇譜
平又first fill sherry cask 本身已經唔可信
比較出色個價又算親民的話

應該係前排出既
glenlivet signatory vintage 2007 11yo 1st fill sherry cask twe 揀桶
不過都過千
果期 SV glenlivet sherry出左幾支
睇serge都around 88-90咁

你可能睇完唔會買
廣告指南
有人送支glenlivet nadurra oloroso俾我
不過唔係cask strength 48% 成1L 有冇巴打飲過 掂唔掂?
呢支都唔差(以質素睇)
計埋價就差dd
但人地送就唔好要求咁多喇
係呀 除此之外

其實依類1st fill sherry cask 唔伏既好多時大把人搶...
邊會咁易買到

我都諗左好耐 肯比2000蚊樓上會易d 買到
應該話 budget易d買到d 高質素 肯定好飲唔洗估估下
一係就新出已經盲入博下好唔好
Lm
樓主唔方便講,我直接講

睇林一峰買酒悔終生
冇你咁極端

但林一峰出片講酒收左唔少廣告錢 就算屎水都變神酒
如果想睇佢d片而買酒 好易中伏
好客家中立
但我會話 無酒響佢眼中唔好飲

咁你諗你

但我期期睇
留名
真係冇點睇 睇news 睇鬼佬網好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞