[威士忌14] 一年一度香港威士忌節又黎啦

684 回覆
34 Like 5 Dislike
我想入門啊 平時飲啤酒 紅白酒同Baileys多 對威真係無咩了解
之前飲過Black Label, Jack Daniels, Glenfiddich同Macallan 但係係分開飲 唔係好比較到
見到個whiskey festival都想去試下 想問下d masterclass大概幾錢同試到幾多款酒 新手建議揀d咩class黎上?
同埋幾時會有info啊想拉男朋友去見識下
如果當日想買酒既話抵唔抵? 會唔會比平時貴/平架 可唔可以講多d information啊 唔該曬
睇佢個作狀樣
5-10k得唔得呢
因為我都1990

其實香港咁樣搵酒有d 困難
因為我講得既好多時都冇

飲開smoky 我可能就推支

Talisker Distiller edition 1990 vintage ~13yo 2-3k
至於同依家有乜分別 都差幾遠下
要知道 間間廠都隨住年代改變 label 都改變
廠既風格都會變

依家既talisker 10 煙燻 胡椒味 比較強
以前既talisker 都比較complex 少少 同時多番d 果味

Distiller edition 大多以入門款既酒做基酒( 即係同t10 一樣啦 然後過桶去amoroso sherry)

依家既就多數過桶幾個月 以前就由於style 有d 唔同 再加上過桶年份長左 多番d sherry 桶既味道

就算~13年 貴少少都同依家既酒唔同講法

不過都係o個句 依d 酒香港好難見到

我前排先飲左支talisker de1991
我自己幾鐘意
上個月見銅鑼灣SOGO Talisker 10 特價$508,但係枝酒拆咗盒(個盒喺架做display)喺個倉度擺咗唔知幾耐
嗰時心諗上環鴻源都賣到五百幾,SOGO買又有得儲分,結果買咗返嚟
依家AEON賣$499

睇咗#2嗰個存放測試
拆盒擺倉(嚴格嚟講係B2超市賣酒個位入面間房仔)應該算係3定4
同埋舖頭天花射燈(唔係直射枝酒)個影響有幾大?
其實仲有幾間都係480

講起上嚟HKTVmall啲物流搞掂未
港島定九龍新界?
過海來回都唔止廿蚊
我都幾常用hktvmall 唔止買酒 唔覺得有問題
係有時早到囉 早到DHL都會啦
之前諗過去HKTVmall買嘢,不過上網見到個倉嘅樣同埋個fd買咗幾次都受氣,一係送貨個期改完又改,一係就送咗件爛貨,結果都係算數
中環 尖沙咀
自己搵下啦格價必須
同埋可以上網買送貨架嘛送埋上你公司
介唔介意講你邊區 我覺得一區區
補充多少少 減一token 係支高連登包桶支野 only
民安好似450$
SOGO嗰枝一早買咗
如果枝酒真係變質就去買
真心覺得正常 不過都見有唔少巴打怒屌hktvmall 同埋都係要格價 唔一定平d
新手一名,飲過幾次only

人係清邁機場,分享下有咩威買
到時會到 支包桶係咩桶黎 幾多年?
New post lm
其實出左半年 冇公開賣

highland park 14 年 sherry octave cask finish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞