[威士忌14] 一年一度香港威士忌節又黎啦

684 回覆
34 Like 5 Dislike
前幾日見到,不過無買,無睇清楚新版定舊版
好等我下次去whisky bar 試下
但其實係邊個工序最令whisky 少酒精感呢?
個價差咁遠
橙 同荔枝我見2000幾
機場真係平好多,不過橙同荔枝一早俾人掃晒。
葡萄酒桶無人買咁濟
應該係於良好的木桶中陳年
新手岩岩學飲
買左支風格幾唔同ge laphroaig select
同glenrothes soleo collection 12 yo

鐘意邊支多d?
有冇巴打去過大阪個間 Suntory Yamazaki Distillery?
個人喜歡glenrothes 12
可能偏向喜歡sherry 乾果香味
但另一支都中意 peaty同smoky得黎好容易接受
好想去一次蘇格蘭威士忌酒廠之旅
如果想去speyside同islay個堆
應該點計劃個行程
一個東一個西喎

我plan緊去islay
要去哂d tour 要先睇貴tour 再計時間
另外bowmore ardbeg 有d特別tour一個月得一次真係好想去就要就就
islay去哂咁多間就 3.5-4個full day
Speyside highland lowland Islay island 去過,有冇tg?
有啲嘢想問

我見佢有得買酒,想問下有咩size揀?同埋如果係要嵯拎出境既話佢會唔會俾啲特別既別幫你包
邊度買 Glencairn 聞香杯平?
頁頭d舖頭問下
新手第一次飲talisker 10 上次一開個樽就試飲覺得吞咗之後有陣好奇怪嘅味 唔太鍾意
啱啱擺咗一個禮拜之後再飲陣奇怪味好似少咗啲 感覺唔錯

Btw幾個禮拜前盲中中隨手買咗枝benriach 10 curiositas 嗰枝都幾鍾意
醫院味?
pepper味? 咸咸地?
定碘酒味
今晚同friend去bar ginger試下
好似有啲限定package set
今日 event 你 fb pm問左時間好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞