[威士忌14] 一年一度香港威士忌節又黎啦

684 回覆
34 Like 5 Dislike
通常200/700ml
有無60度或以上酒介紹下
試左支花格105 返唔到轉頭
Thanks
啲酒要寄倉既話佢會唔會特別幫你包好?定係自己包?
有支105擺左喺度,送俾你
我新手咋。有無介紹
我諗呢度應該得我有資格答

台灣版105 8yo 酒精感輕d smooth d
Aberlour axxxxxh
macallan classic cut 17

d 低年份單桶sherry cask
eg sv glenlivet 07/08果堆 6x%/ nadurra oloroso 果d
105大王?
係機場免稅見到有人買black label
真心覺得浪費咗個免稅額
打想去山崎威士忌酒廠報tour
順便求咁多位巴打唔介意既話請推介幾款易入口既俾小弟到時試一試

Ps飲過威士忌既次數一隻手數得晒,想趁依個機會暸解多少少
我去余市見人狂掃余市nas
見慣就不怪
余市酒廠有邊隻買得過?
好似無
不過D人話廠限定黃色果隻都仲OK嘅
um
咁去試下d高年份山崎 白州
平得來 相對低abv 易入口d嘅
Ok
希望到時唔會飲到癲咗
都可以試埋d mizunara 構成原酒
出面要試mizunara嘅味 比較難&貴
Yamazaki mizunara?
想問下
飲完ardbeg corryvreckan, laphroigh px cask, bunna toiteach a dha
鍾意peat得黎又有d乾果味 少少甜 油潤d
差唔多價錢的話試laga 16岩唔岩?
ardbeg 10係咪唔係好sherry?
laga 16 會岩你,放心,
其實可以搵bar 搵舖頭試左先 ,但我覺得會岩你。

其實 islay peat x sherry 質素好本身係d 可遇不可求既東西 (飲過覺得唔錯既咁既配搭大多都2000樓上)。
尤其單桶,而且成本一般都高。
普款最多係有 部份sherry cask 既成份,
但絕少會令你覺得非常sherry。所以 ardbeg 10 唔sherry la....

不過講就咁講,平價既話總有少許例外
bowmore 10 機場版就全sherry cask
唔會話比得起上我頭先講既2000樓上既款
但總算達到你要求既野。
係 記得去試
最近飲到一款近代比較好既linkwood

希望飲完唔會返唔到轉頭
明白明白
飲完多納18 果種香料既複雜又真係唔同
不過貴酒都係出去bar飲
自己係屋企都係買普款多
talisker 10冇咁rich 但係果種燒烤味
其他peated既都搵唔到
如果想搵d偏向smoky多過peat既普款
請問除左talisker 10有咩野選擇?
clynelish 14飲過 都係太少煙味 偏向蜜糖 花香 唔係難飲 只不過唔係我想搵既野
飲埋Talisker Distiller's Edition同埋8yo Cask Strength都完全唔係T10果種smoky

有個bartender同我講 話年份高既酒反而冇咁smoky
唔知又岩唔岩呢?

唔該曬巴打回覆

高年份通常都無咁smoky
偏smoke而不重peat

除左talisker我比較推介caol ila既特別版unpeated version

unpeated version其實年年都有出 年份唔同

雖然unpeat但佢應該係用左peat cask
所以smoky味方面都幾重下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞