Running Man 討論區 (12)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
本身好似話海外賭錢
韓國個邊犯法
如果淨係私下賭
根本完全唔覺得有問題
我睇左d咩.....又一集
韓國對藝人道德標準定得好高 , 特別係偶像 , 因為韓國傻鳩好多 , 偶像一做就成班盲粉跟住做

私下對賭係小事 , 但事件出處係淫片group , 任由輿論煲煲下多數會出事
呢d邊有得咁講

車太鉉咪又係鐘國個堆
而且佢衰的只係好似衝紅燈lv咁上下
要黑你唔洗原因
好似光洙上年花蛇咁
好老實講
私下對賭依d真係個個都會犯
就同我地打牌一樣姐
不過單純係明星金額大d
如果淨係私下賭
根本完全唔覺得有問題

有問題係因為犯法

韓國通鍾樂偉:政府禁賭為獨裁時代產物

相信大家都知道韓國裏面有不少合法賭場供人玩兩手,但並非是每一間都可以供韓國國民合法賭博,16間賭場裏面,只有位於江原道的江原樂園賭場可供韓國人使用,其餘僅限於外國人進出。不要以為香港人以及其他非韓國人在韓國賭錢不會中伏,其實一不小心都會出事,曾經有幾個內地人在韓國水原市一個住宅單位開檯打麻雀,雖然只是親戚朋友之間的聯誼活動,但是當中牽涉了金錢,便干犯了開設賭場的罪行。

為何韓國法律不似其他國家或地區,對賭博採取較為寬容的態度?有「韓國通」之稱的中文大學全球研究課程助理講師鍾樂偉接受《香港01》訪問時便指這是幾十年前獨裁時代的產物:「當時政府比較保守,唔想國民因為賭博而變得失去個人道德,敗壞社會風氣,而舊時代國民亦覺得國家發展得來不易,唔想人人沉迷賭博,敗晒啲家產,所以好支持政府禁賭,歸根究底都係韓國政府信唔過國民嘅自制能力,所以一直都唔准佢哋賭錢。」鍾樂偉亦指最近廿年韓國政府慢慢放寬禁賭政策,容許國民透過合法途徑在賽馬、彩票和單車賽事(競輪賽)等活動上投注,並非完全禁止賭博:「不過只要係政府唔認可嘅賭博,一博就犯法,即使牽涉嘅錢可能只係幾千韓圜。」
韓網評都話有咁都出事9成人要去自首
上集先係唔知睇左啲咩
偶像大賽
狩獵蚱蜢系列
美女3劍客
惡女特輯
孫藝珍
李沇熹
韓孝周

呢幾集我自己比較有印象
最強者戰 特別係有還生嗰集
仲有一集用未來畫片又係好正
朴智星嗰幾集
同呂雲赫battle真係好好笑
開下箱 買下箱
以物換物
但最後個個勝利條件有D hea
第1次少時個集
係呢套令我入坑
搭單問下
好耐之前有集揾左幾個mma 拳手黎 著晒黑衫 玩追擊戰係邊集?
ep150
仲有超能力棒球都好笑呀
來自星星的你個條真係好撚好笑同好睇
還生
福爾摩斯
最強者1,2
RM對PD(過漢江嗰集)
香港特輯

我覺得呢幾集好睇
members week竟然冇人推
池石鎮同埋gary嗰集幾好睇
Haha week都好正
今集都幾有趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞