【互動故】追女仔﹝20﹞

1001 回覆
738 Like 8 Dislike
留名等睇主角經歷變微電影
想做王白蛋
我忽然想起,入來良久,都未跟阿澧父親志偉打聲招呼。

他好歹是一家之主,於是我連忙前往他的寢室。

「咔⋯」我輕輕扭開門柄。

發現房內漆黑一片,阿澧父親志偉矮小的身軀,正躺睡在床上,看來睡得很深。

我使用潛步方式,慢慢接近目標人物⋯⋯

「呼嚕⋯」志偉鼻鼾聲很重。

在即將要拍醒志偉,跟他打句招呼時,他忽然像QTE之鬼上身一樣,兩眼張開、暴瞪,並在床上轉身一滾,滾到另一邊的位置,躲開我的手掌。

「Who!?」志偉順勢向我擲出枕頭。
----------------------
【枕頭飛來,你必須要避開。】

條件:30秒內,輸入:「志偉不要!」+文字顏色:「紅色」+文字大小:「size6」
判定結束
趕唔切
有冇咁快
:「志偉不要!」+文字顏色:「紅色」+文字大小:「size6」
快到
30秒
30秒,姐係墨巴唔想我地叫人志偉
「啪!」枕頭擊中我的正面。

「啊⋯!」我退後幾步:「係我啊⋯!」

「我冇屋企人,係宜把聲。」志偉跟我一床之隔。

可能是燈光太暗,他壓根不清楚我是誰。
-----------------------
A:跟他打招呼
B:去開燈
C:道歉
D:用擲枕頭向他

1票
A
係志偉太老練,主角好難對付到佢
d
A
C
我對唔住連成一線既各位
我去左沖涼
mon唔切QTE
「你好。」這才是我入來主要目的。

志偉盯住我。

「你可以繼續訓⋯⋯」

志偉仍死死盯住我。

「我走先⋯」

志偉依然狠狠盯緊我。

「阻到你訓覺⋯唔好意思。」我慢慢關上門。

被人突然弄醒,王父心情不太好應該是正常。

在我返回走廊時,驚見王白蛋頭戴鴨子帽,面帶口罩,手持一個黑色有袋悄悄出房。
--------------------
A:「王白蛋,咁夜著到咁,去搞Gay啊?」
B:「你終於肯出嚟,你家姐返咗嚟。」
C:「你個袋入面咩嚟?」
D:無視離開

2票
c
c
c
abcd
「你個袋入面咩嚟?」我上前查問。

「唔好問⋯」王白蛋說。

「咩嚟?」我再問一次。

「都叫你唔好問⋯⋯」

「我右手係「肢解初音手」,我左手係「高達爆裂手」,唔好問點解。」從王母學回來的威脅技能,真的很管用。

「嗚⋯!只不過係你之前托人送俾我嘅高達啫!」王白蛋輕聲說。

「你拎去邊?」

「拎去其他地方存放啊,家姐返咗嚟⋯⋯」王白蛋神神化化的,望左望右:「佢隨時會入我間房破壞、飲酒發癲、口出狂言,諗起都覺得驚。」

「你仲驚你家姐,長遠係咁唔得,家人唔可以咁。」

「喂老師!你唔好再偏幫佢呀,我有俾錢你學英文嫁!!」王白蛋說。

「咁即係話,做咩都無彎轉啦~?」

「係!」王白蛋一本正經,說:「除⋯除非⋯⋯佢拎到「雪初音」俾我。」

「邊有咁易。」

「宜家有AIA歐陸嘉年華會,喺中環海濱⋯擲彩虹池有得拎「雪初音」。」
--------------------
【注:王嘉澧與王白蛋的關係感情,將會影響後續劇情至到結局發展】

A:答應王白蛋「雪初音」要求
B:送王白蛋另一款模型
C:推薦王白蛋進入「初音教」
D:拒絕並離開

3票
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞