【互動故】追女仔﹝20﹞

1001 回覆
738 Like 8 Dislike
唔知點解諗起軒仔演唱會同Tobey對空一齊唱預言書 Jojo死左之後 又係留返低段聲係度比主角 以後只可以用咁既方式再聽佢把聲
Jo呢幾篇同《胰臟》個feel都好似

男主角都係因應女主角嘅病先認識
都係因為男主角嘅毒L性格,唔知/唔理解女主角先會玩得咁放咁開心,女主角只可以係男主角面前做返自己做想做嘅事...

當女主角喺心入面開始重要,男主角先開始意識到女主角嘅病情係咁嚴重...

希望jojo交帶完先走

仲有3.5個鐘就有文
準備出
等緊
「你點麻木自己?」

「酒?煙⋯草、放縱。」JoJo淺淺一笑:「正所謂越墮落⋯⋯越快樂。」

「你係⋯天使,定係魔鬼?」我淡淡回笑。

「我唔會相信,亦都唔會再期待⋯⋯未來。」JoJo舉起一隻手指,說:「只會相信宜一刻、宜一分鐘、宜一秒。」

「當下⋯?」

「你喺宜個世上多一秒,就係多一秒。」JoJo淺淺微笑,放下了手:「唔宜家放縱多一秒,等死前一刻,先至去享受?」

「Jo。」

「唔⋯?」JoJo瞪住怔怔的我。

那一刻,我忘記了這世界幾分鐘。

走過去,將她擁抱住。

只想捉緊一剎那的當下。

不懷友誼的心,不懷戀人之心。

只想那一下共同。
冇話咩澧派咩Jo派,當我代入主角嗰陣
我只係想所有人開開心心咁
有冇機會good end

忘記了世界這分鐘
以為會嘴落去
你叫我最快樂 你也叫我最心痛
擁抱這分鐘
JoJo
你叫我最渴望 卻也叫我猜不中
「⋯」這下,連JoJo都反應不來。

我內心大概⋯⋯

是傷心得失控了。

只有擁抱,才能表達心中那份不能說的相痛。

「傻仔⋯」JoJo淡然地笑。

「我已經⋯已經⋯⋯唔可以⋯再扮到咩都唔知⋯」

JoJo怔住數秒,才答:「你⋯知道咗?」

當淚湧凝聚到眼邊,我就不再敢開口去刺激它,只可以點頭去表達。

「我明⋯」JoJo神情無奈,將酒紅的冷帽拉落掩蓋眼睛:「你宜家難免會傷心,但世上無永遠嘅快樂,亦無永遠嘅悲傷。」

JoJo見我仍困在那迷茫中,便翻出我之前那張藏寶圖,算是我父親留下給我的最後遺物。

「我幫你搵番笑容。」會心微笑的JoJo,打開了藏寶圖。

「呢張⋯只不過係細路仔嗰陣老豆留低俾我嘅玩意⋯⋯」我說。

「小朋友嘅笑容,係最純粹,點解你唔試下去搵?」JoJo確信無疑:「我相信你搵番,笑容就會出現。」
「搵番⋯」我望住這張簡陋的藏寶圖,自問:「笑容,就靠⋯⋯宜張嘢⋯?」

藏寶圖內容:

下方是彎形的路,最上方是座塔,且是圓狀球的圖形。下方彎路之間有些小屋子,其中一間畫了個「X」字,並寫上「520」三字。

「宜個,好似某啲嘢⋯⋯」JoJo站起身,認真檢視藏寶圖。

她見我無心無力,即拉我一把站起來:「副海盜!起身!」

「我係海盜船長,JoJo。」她出去拿起我家一條花紋的餐檯布,替我包在頭頂上:「宜家我哋要去尋寶⋯⋯」

「尋寶係可以⋯⋯」我走到鏡前,凝望被包在我頭上的餐檯布:「但可唔可以轉個型少少嘅⋯⋯」

「要叫我海盜船長,ok?」JoJo搭住我肩膊。

「Ok⋯」我被JoJo玩樂的心,再次牽扯起來。

「第一步,要知道藏寶圖畫緊邊到。」她說。
--------------------
A:香港摩天輪
B:大帽山
C:大埔回歸塔
D:長江集團中心

3票
B
A
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞