【互動故】追女仔﹝20﹞

1001 回覆
738 Like 8 Dislike
加油墨巴
「寫啊⋯」阿澧叫我,在紙上寫點東西:「你最近好似頹咗⋯⋯又少講嘢,其實我真係有⋯⋯啲啲擔心你。」

我最近⋯

什麼都失去了五味。

人該有的喜怒哀樂,像慢慢失去⋯⋯

「放心,你寫得出,我做得到,就會幫你。」阿澧叫我遲遲未下筆,續說:「信我。」

我望向阿澧,有淚無言。

決定,在紙上寫點什麼。
-----------------
A:女
B:女
C:女
D:女
E
Abcd
J
F
G
唔是但投個,墨巴就繼續唔到
A
JoJo
就寫女
三個女
J!
「女」我只寫下一字。

「女⋯?」阿澧收下。

我已經開始有些厭倦了,太拖泥帶水的事情,進展太少的事情,我不想再繼續每天只增進一點點的內心獨白劇。

「除咗女呢?」阿澧交還給我。

我再寫下一個「女」字,來來回回總共四次,她終於放棄。

「你真係咁想要女?」阿澧認真問。

「唔⋯」我點頭。

或者,我長久以來,只想找個快樂時相笑,悲傷時傾聽的女友。

「阿文佢,」阿澧點點頭:「都有同樣煩惱。」

「咁唔洗。」其實,我表示得很明顯。

但王嘉澧⋯你仍未看得見嗎?

我⋯

那個⋯

在背後,一直將跌倒的你,

扶起的人。

「唔係⋯」阿澧有口難言,說:「係佢最近參加咗一個快速約會,你要唔要試吓?」

「⋯」

「唔好唔開心,同我傾下計,又或者同其他人傾下計?」她搖搖我的手臂。

從前我就知道,只有鬧脾氣的人,才能當上主角。我這種表情木訥的,就待位子上看戲。

現在被人關心,有當上主角的那種滋味。

卻不是味兒⋯

「對唔住,我好好返去休息下先。」我很感謝阿澧的關心,但這幾天真的累了。

現在唯一能令我開心的⋯⋯

只有見JoJo笑著錄音時那姿態。
Live 到 但冇得投
澧好似當主角好朋友咋喎
日復一日,光晨交替。

JoJo替我錄音的進度,暫時已達20%,速度很驚人。這有賴她不眠不休地錄製,沒我通知都會自己上來我老家,連老媽都驚呆。

「宜隻嘢⋯咳⋯」JoJo拿起雪初音模型,仔細地打量:「咪係嘉年華會嗰個大獎品?」

「係。」我摘下耳機。

「你唔拆出嚟擺?」JoJo問。

「因為⋯」我落寂地說:「係用嚟送俾一個人。」

「咁耐都唔送,等幾時?」JoJo淺笑。

「我最近⋯⋯」我躺於床上,單手按掩臉:「提唔起勁。」

「Why?」

「我知道咗⋯⋯」我望向JoJo:「唔知好過知嘅事情。」

JoJo淡淡抿笑:「你日日都喺到趕FYP?」

「係⋯」

「你係咪用做嘢⋯⋯麻木緊自己。」

小時候的發憤學習,是為了忘記失父之苦。

今天我的⋯⋯

「我呢,有時都會咁。」JoJo像個開解員,雙手放在自己大腿上:「不過,係個錯誤嘅方法。」
----------------------
A:「你都需要人開解?」
B:「我都需要人開解。」
C:「你點麻木自己?」
D:默不作聲

3票
C
C
C
D
c
C
A
JoJo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞