【互動故】追女仔﹝20﹞

1001 回覆
738 Like 8 Dislike
墨巴都要休息嘅
佢出文嘅速度係佢自己定

我地可以做嘅就係多啲推post 用正皮證明仲有一大班人追緊故
見Jo媽到場,我立馬逃跑。

我戴住個路障雪糕筒要怎麼見人!

我一直跑、一直跑,根本沒看到前方的路。

「小心前面啊⋯!」JoJo提醒。

「呯」我狠狠地撞在到一條燈柱。

「哈哈哈⋯」

「我⋯我無⋯事!」我繼續胡里胡塗地起來,跑向其他地方。

「睇路啊~」JoJo懶慵慵地喊。

「哇!」下一秒,我就突然踏空,錯腳跌到。

JoJo搖搖頭苦笑,觀視我的離去。

我一直跑到碼頭旁,脫離JoJo和Jo媽的視線範圍:「啊啊啊啊啊!!!!」我大叫一聲,將套在上半身的雪糕筒憤力掉到海中。

「呯!」水花四濺。

我撥撥混亂的頭髮、不整的衣衫,就行出馬路邊準備叫輛的士回家。沒想到,Jo媽的車卻停在我面前。

「上車啊,叫的士好貴。」Jo媽說。

「嗯⋯?」我望向後座的JoJo。

「上嚟啊,唔驚喎。」咬住百力支的JoJo,向我招手。
-------------------------
A:坐在Jo媽的車-副駕位置
B:坐在Jo媽的車-後座位置
C:獨自乘的士回家
D:車尾箱

1票
B
A
D
D
禮貌上,我應該坐在副駕。

正當我開之際,Jo媽溫柔一笑:「你坐後面啊,幫我睇實個傻女。」

「好⋯」於是,我坐到後座。

來來回回,終歸回到JoJo的旁邊。

「宜個時候都好難叫的士⋯⋯」Jo媽開始駕駛,卻向後駛。

「Jo姨⋯做咩退後?」我見窗外的景色,正在後退。

「啊⋯踩錯油門添。」Jo媽媽輕輕一笑,帶過這恐怖的失誤:「扣好安全戴未?」

「絕對,扣好。」我平日都不會扣,今天一定要。

「整條?」JoJo遞百力枝給我,是海鹽口味。
----------------------
A:「有冇朱古力味?」
B:「唔食了。」
C:「好啊。」
D:「你啱啱先嘔完,仲食得落⋯⋯?」
B
d
「唔食了。」

JoJo剛才吐了這麼多,肚子肯定又空空的,還是留她吃好了。

「JoJo,今日你去咗邊到玩啊?」Jo媽像個慈母不易動怒,只會緊張。

「AIA囉。」JoJo在她面前,果然像個小女孩:「其實有冇朱古力味嫁!次次都鹽味嘅~」

「你唔食得太多甜啊。」

「哈,你買嚟唔係俾我當係戒煙嫁咩。」JoJo咬住最後一根百力枝,像抽住煙一樣凝視外面的景色。

「都係啦~」Jo媽語重心詳,跟澧媽的半放棄態度相反:「你一無嘢做就會想食煙。」

「人啊~某啲寂寞嘅時候,就會想食枝嫁啦。你唔知點解、你唔知咩原因,但總之嗰一刻,你會好自然咁拎枝煙出嚟,吐一絲霧出去。」JoJo形容得很細膩,彷彿正擬想抽煙的神態。

「哈哈。」Jo媽卻淺淡一笑,問我:「你認同嘛?」
------------------
A:認同
B:不認同
C:中立

2票
A
A
b
「都⋯認同。」我答。

「嗯?」

「某啲時候,或者食枝煙放縱一下,人就唔再寂寞。」我抽象地說。

「啱啊,而且聽講呢⋯」JoJo仰望著,這城市幽暗的夜空:「煙⋯會一直向上飄、向上飄,向人傳遞思念,你又信唔信?」

「我⋯信嫁。」

JoJo聽到答案後,就會心一笑,將口中的百力枝吃掉,依靠住車門慢慢閉目入睡。

在一個輕微的轉彎,她的身、她的頭、她的氣味,都慢慢襲我而來。我沒逃避、沒閃避、沒回避,任由JoJo的頭搭在肩膊上。

Jo媽望一望倒後鏡,見JoJo已安睡在我的膊頭上,便於車中開了首歌聆聽。

陳奕迅-《擁抱這分鐘》。

你叫我最快樂 你也叫我最心痛 愛在迷惘中

駛到半路,Jo媽開腔:「今日辛苦你。」

「唔辛苦,平時都同開佢玩。」我答。

「平時?」

「都可以咁講⋯」

你叫我最渴望 卻也叫我猜不中 誰可以這樣折衷

「咁就好。」Jo媽微笑。

微笑中卻不全是快樂,而是帶住半分憂慮。
-----------------
A:「JoJo佢今日嘔得好勁⋯⋯」
B:「上次同佢喺玩具反斗城賣甩你,唔好意思Jo媽⋯⋯」
C:「JoJo最近好似成日訓覺咁⋯⋯」
D:「可唔可以熄咗首歌⋯⋯」

2票
C
c
b
「咁係佢⋯⋯」Jo媽沒說下去。

沒勇氣說下去。

良久,Jo媽接續說:「佢身體有啲事。」

「唔⋯大問題嫁?渴⋯渴睡症?」我問。

「答應我,你唔好知。」Jo媽抹一抹淺澀的眼角,說:「亦都唔好向佢問,佢唔會想⋯人知。」

「係⋯」我愣然。

我不禁往右膊上的JoJo望過去⋯⋯

她仍然睡得好,活得好。

連做夢,也會微笑。

「⋯」車窗外的一切,都變得走馬看花。

Jo媽眼框有些濕潤,但沒有流下。

「我諗,你會係佢最後一個朋友。」
jo
「佢個病⋯真係嚴重到咁?」我抑制自己的激動,免得擾醒旁邊的JoJo。

「佢發病以嚟⋯⋯就同所有同學朋友斷哂聯絡。」Jo媽盡量以平穩的心情,訴說她的往事:「喺德國就快畢業嘅學校,佢都冇再讀。」

「⋯真係好嚴重?」我再三問。

「好好珍惜宜一年。」

「⋯⋯」

整程車,很靜。

沒有大哭、沒有大罵,靜得我懷疑自己。

心中,只有無數句反問。

為什麼?

為什麼⋯?沒有答案,上天不會給予答案。

發生車禍的人,不曾知道自己會在車上斷送性命。

離開前一刻,

只會不斷反問這世界,

為什麼。
主角唔好因為jo 病先同jo 一齊
咁對個病人黎講好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞