【互動故】追女仔﹝20﹞

1001 回覆
738 Like 8 Dislike
b
我們在大帽山入口經過扶輪公園及營地,走入這裡唯一燈火通明的士多鋪。

店外正有長長的人龍,排隊等待購買燒賣、魚蛋等小吃。

電視機亦正播放著,關於大帽山的一則新聞:「一股嚟自俄羅斯西伯利亞非常強烈嘅寒潮已抵達香港,預計大帽山氣溫由中午約攝氏16度暴跌至23日清晨零下2至3度、會有結霜及結冰現象,專家表示山頂有機會落雪⋯⋯

「咁啱揀今日上山,個溫度就嚟料⋯⋯」我望望旁邊:「唔怪知得夜媽媽都咁多人上山。」

「你覺唔覺得,係上天嘅考驗?」JoJo盯住山頂。

「唔覺⋯」我走入士多,輕笑:「但既然嚟咗,就睇下有咩買有咩食,一陣再上去。」
--------------------
A:購買食物
B:購買小型收音機
C:跟士多職員閒聊
D:離開士多

2票
C
C
A
唔會又係飛行掛
轉個頭墨巴話可以借點數 但要扣多啲都咪話唔過癮
「請問有冇店員?」我走到收銀檯問。

一把相熟的聲音悠悠而出:「喺到,等等⋯⋯」那個人從櫃檯下站起。

「飛行!?」我驚嘆。

「呃⋯又係你?」飛行也很驚訝。

「你喺到做乜?唔好玩啦,做咩無啦啦行入人哋收銀檯到。」我說。

「我喺到番緊散工啊。」

「又返工!!?」

「今日散工group話,大帽山士多急需要人手,因為好多人想上山睇雪喎。」飛行續說:「我就睇錢嫁啫,見時薪唔錯咪返囉。」

「喔⋯」

「估唔到你都今日閒情夜媽媽上去,你入嚟想買咩?」
【根據選項,將有不同的劇情發生】

A:購買燒賣魚蛋串串杯($10)
B:購買小型收音機($120)
C:購買鹽粉($80)
D:購買燒烤爐($200)

3票
C
B
Sor ah唔小心quote埋
D
D
C
D
鹽粉好奇特應該有啲嘢
買燒烤爐做乜勁
「有咩推薦我買下。」我問。

「燒烤爐囉。」飛行將一直當椅子坐的燒烤爐,捧到收銀檯上:「我喺將軍燒肉店偷返嚟⋯⋯啊⋯唔係⋯係本身宜間鋪頭有,你要唔要一個?」

「有咩用啊?」

「上去燒下嘢食、望下風景、取下暖,幾寫意啊。」

「咁⋯我要個燒烤爐。」決定了。

【$5940-$200=$5740元】

我捧住燒烤爐行出士多,引來眾多異光⋯⋯

「喂⋯你⋯你做咩偷人咃個爐出嚟。」JoJo問。

「我買嫁。」我放下,喘喘氣。

JoJo聽到之後,只餘一陣發笑,完全笑過不停。

「我哋繼續上山吧。」望見長長遠路,我不禁嘆氣。
萬一受左傷就可以用
到時無雪落,用鹽粉扮雪,氹JoJo
接續的上山之旅,是恆久的。

長長的山坡斜路,我們走了許久。

JoJo指向天空,叫我望望冰冷夜空上一顆顆閃爍的星。沒了平日的高樓大廈,仰望這無盡的天際,駭覺天空原來這麼大。

「靚唔靚啊⋯?」JoJo特地轉頭,問。

「係⋯」這天、這境,使我思憶父親經常帶我去看星。

公園、樹林、街口、車上、家,每每天上有顆星,他就會指給我看,叫我別因為燈飾的美艷,而忘記自然的星空。

看著JoJo的背影,我把她聯同星空想像。

如果阿澧,是我人生中的一場初雪。

那JoJo⋯⋯

也許,會是我抬頭就能望見的星。
上到某個高度,已經有不少登山者逆行下山,更有不少人因地面的結霜,而步伐滑倒⋯⋯

「塊地好滑!」JoJo捉住牆邊。

「塊地結咗霜⋯⋯」我正分析:「我哋又冇釘鞋,再上去會好易仆低。」

「但上到宜到啦喎⋯⋯」JoJo不捨地凝望前方。

「我建議折返。」

「折咩返⋯都未上到去。」JoJo彎住身子扶牆邊而行。

我望望自己被凍得沒了一半感覺的手,只得硬著頭皮繼續前進。如果JoJo也未放棄,我憑什麼放棄。

海拔730度。

「好似有雨⋯」JoJo戴下防風眼鏡。

「⋯⋯」我只能用手擋雨,免得被如針細的雨水打到。

「啊⋯!」JoJo雙腳忽然失去平衡,一副要跌倒的樣子。
【一分三十秒內,輸入:「捉實!」】

文字大小為「6size」
判定結束
捉實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞