【互動故】追女仔﹝20﹞

1001 回覆
738 Like 8 Dislike
要諗下
ig
在光紅藍綠的旺角裡,縱橫交錯的街道、錯綜複雜的關係,難免會讓人意亂情迷。

我守候在行人專用區的街角,聆聽表演者演唱Dear Jane的《到此為止》,默默觀視著。

如果等一會王嘉澧哭泣,

我會為她送上紙巾。

如果等一會王嘉澧將他抱住,

我會送上祝福,轉身而去。

畢竟,

感情說到底,終歸看自己。

今天我能看清自己,

但在云云眾生裡,

誰又能看清楚自己?
「等緊人啊?」忽然旁邊的一把聲,使我焦點從炒飯佬,轉移到他人身上。

我愣然:「教授?」

「又會同你咁有緣,喺旺角行下都見到你。」教授手握一杯黑啡,一邊細嚐。

「我等緊一個,」我將視線,放回到街道上:「唔知等唔等到嘅人。」

「咁一齊等下?」教授靠在欄杆。
-------------------
A:「最近天氣熱,乜你仲著住件西裝、戴哂帽咁。」
B:「你上次俾飛行剪完頭髮,點解好似冇剪咁?」
C:「如果一陣成功,你有咩建議俾我?」
D:「如果一陣失敗,你有咩建議俾我?」

2票
D
D
唔好將澧送翻比炒飯佬阿
D
大家都好無信心
留返比人啦 返去追Jojo
「如果一陣失敗,你有咩建議俾我?」

「失敗?」教授仔細觀察我臉色,微笑道:「你等緊嘅人,好重要?」

「略為重要⋯」

教授暗暗自笑,點頭道:「明白明白,咁你,就好好做返自己。世上無任何事情,比做自己更加重要,灑脫咁轉身。」

對於教授的真心忠告,我默然接受。

總好過,一哭二鬧三上吊。

我倆一同轉身,回望街道的情況。一個熟悉的清瘦身影緩慢地步行,行入這條街。

她是王嘉澧,並逐漸走到炒飯佬面前。

每一步都小心翼翼似的、每一下呼吸都很輕,生怕一不小心,就會震驚到淚線,因此一切都要表現得很平淡。

兩人的眼神,只有五公分的距離。

這對望,卻像一世紀。

「你終於肯面對我?」王嘉澧率先開腔。

「對唔住。」低住頭的炒飯佬,滿臉歉意和內疚:「澧。」
還我文和白蛋icon

欺騙我感情
眼框泛紅的王嘉澧,作勢就要往炒飯佬胸膛出拳,但拳勢去到一半就滯空了,她始終沒下得著手。

「我喺你身上浪費咗青春。」王嘉澧保持理性,深一深呼吸:「我會當係個教訓。」

「我就快要離開香港,今次可能係⋯⋯」炒飯佬望望身後,行人專用街的盡頭處:「最後一次,同你行宜條街。」

王嘉澧思考半分,默然點頭:「我哋喺到開始,就喺到結束。」

接著,兩人開始行走,走向那不遠的終結。

我的腳步,也不自覺跟在他們身後。

沒悲情大壯、沒喜極而泣、沒多餘一句。

只有旺角街頭,那演唱者淡然的歌聲。

輾轉反側將愛活埋,要把你印象減退~
到此為止
Push
live緊冇得揀
咁樣就分開左啦..?
真真正正咁分開咗唔好咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞