【互動故】追女仔﹝20﹞

1001 回覆
738 Like 8 Dislike
a
返緊屋企
Push
墨巴夜夜笙歌
墨b日日都咁遲返屋企 有咩搞
我沒有答,就過去購買:「要份章魚燒。」免得Jo又用自己的錢。

章魚燒一顆顆燒得又圓又香,色澤金黃。賣章魚燒的老婆婆職員,給我們做了一盒熱呼呼的。

「最後一盒,你哋真好彩。」老婆婆說。

「哈哈⋯」JoJo滿心歡喜的,凝視那盒章魚燒:「好似幾正咁⋯。」

忽然,一陣涼風由海邊襲至。

我稍為移動了一下所站的位置,去到JoJo的右邊,用身體為她擋走些少海風。

JoJo瞇住眼,凝視住章魚燒:「幾時燒好⋯」看來她對吃的意慾很大。

「哈哈哈哈。」婆婆驀地大笑,問:「你哋係情侶嚟?」

我倆都怔了怔。

「宜位先生,真係好人啊。」婆婆沒管我們,續說:「幫你擋走咗啲風。」

JoJo望住我半晌,才拍一拍我:「好型喎。」

「宜到,最後一盒章魚燒~」婆婆遞給我們。

【$6140-$200(門票+章魚燒)=$5940元】

「你食先。」我說。

「唔⋯」JoJo用竹籤戳著章魚燒,就徑自吃起來。

看她吃得兩腮是鼓,似乎很高興。

更在吃到餘最後一顆,才想起我。

「啊⋯仲有你添⋯」她才醒覺。

「你食。」

JoJo秒速放入口:「咁點好意思。」

各位來臨嘉年華嘅遊客請注意,會場將於15分鐘後關閉。

「應該只可以去多一個地方。」我橫視四周,焦點落了在彩虹池。

我抬頭一望,發現彩虹池真的有「雪初音」獎品,而且尚未被人領取。

「風叔叔,拎唔拎埋個「雪初音」走?」旁邊,一位少女向疑似他叔叔的男子問。

「你決定。」那個男人,說到獎品可以隨便拿走似的。

「彩虹池開放最後兩個參加者!要玩就快喇!」彩虹池少女大聲宣傳。
------------------
【注:接下來的連續劇情裡,最後能成功領取「雪初音」方法有3種。】

A:跟男子表示,希望自己跟JoJo玩。
B:不理會男子,上前玩彩虹池。
C:在一旁默默觀察。
D:直接離開。
A
A
b
A
A
唔通係zero wind??
出現了
C
梗係比zerowind
我都想有風叔叔幫我掟彩虹
「可唔可以讓俾我哋玩。」

那男人盯住我,不發一言:「⋯」手一直放在衣袋,像隨時會掏什麼。

「得唔得啊⋯?」我留意到,他們已經贏了很多獎品。

「原因。」他問。

正當我想編個原因時,JoJo已神不知鬼不覺地,走去跟彩虹池少女對換了最後兩份代幣。

「最後嘅代幣已經換完,請各位聽日再嚟!」彩虹池少女宣佈。

「喂!換咗喇。」JoJo向我揮手。

我轉身過去:「原來我朋友靜靜雞換咗代幣,無事喇,再見。」

「我擲先。」JoJo瞇起眼睛,往彩虹池一拋。

「叮、叮、叮、叮、叮──」JoJo接二連三地失敗。

「渣ga。」我輕笑。

「你講多次?」JoJo奪去我手上數個代幣,往彩虹池擲。

「叮、叮、叮──」仍然失敗。

「唉⋯我對眼真係,睇嘢越嚟越唔清。」JoJo越擲就越氣。

「留一個俾我。」我說。

JoJo搖頭苦笑:「真係睇唔清⋯俾你玩埋佢。」並將餘下的代幣,交由我擲。

「雪初音⋯⋯」我盯住自己的目標。

這種機會難得,我必須要花上畢的氣力,亦要將這件珍品拿到手。
--------------------
【注:由於你此刻的意志極高極強,消耗「幸福點數」將能獲得「雪初音」。但此劇情會消耗多少,只會在之後公佈】

【如你拒絕,將有1/72機率擲中,(機率取自「幸福點數」數值),該選項不會消耗幸福點數】

上升:消耗「幸福點數」

下降:普通一擲(1/72%機率)

12點結算
Jojo 隻眼
有冇得叫zero wind幫手扔
我估消耗幸運點數就係zero wind幫手贏Jojo開心
但唔想贏 幫到澧條線
jojo唔好有事
Jojo
之前推阿蛋去初音教,而家又幫佢拎返初音而浪費點數
會唔會有啲撞
Agger
不過呢刻為jojo開心大過做支線任
澧黨表示只要唔好用到換唔到落雪就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞