[互動故]我要做車手!(7)

981 回覆
58 Like 2 Dislike
狗屎垃圾都投一餐
鏈車未
A
A
A
通常夜晚鬥
食飽飯遊車河就啱喇
A
a
a
a
A
投票結束
「好,let's go~」我爽快地答應了。

「等我帶你哋食好西啦!」肥雪流露自信的笑容。

由於執拾時體力消耗頗多,我們三人上車後很快就睡著了。

不知過了多久後...

「喂,到啦!起身啦!」肥雪把我們叫醒。

「呢度邊度嚟?」乍看之下,我們到了不知甚麼地方的鄉村。

「你哋瞓撚到豬咁,入到嚟錦田都仲未知~」肥雪示意我們下車。

「吓,錦田會有乜嘢食?」天行滿佈疑問。

「...」慧妍則是一副已看透世事的模樣。

進入看似是俱樂部的場所後,肥雪帶領我們到已坐了一個人在等候的桌子。

「喂,老鮑!」肥雪如此稱呼該男子。

沒錯,在等候的就是「陳金城」。

「鮑Unlce!」慧妍也禮貌地打招呼。

「坐,坐!」「陳金城」示意我們就坐。

有點不詳的預感...
幾時有神之右腳同神之左手
等侯上菜期間,肥雪跟陳金城不斷灌酒。

「你...你一陣要揸車喎。」我嘗試阻止肥雪。

「你理閪得我!呢少少酒邊閪度整得醉我?」肥雪沒把我意見聽進耳。

看來今天執拾房間時令肥雪睹物思人,現在他需要發洩一下。

不久後,上菜了。

眼前的佳餚,全都是我從未看過的菜色。

「請問呢幾味係咩餸?」

「等我嚟介紹啦,你都唔閪識嘅!」肥雪站了起身。

「喡!呢味叫龍虎鳳大雜會,呢味叫...」他逐一介紹。

「...」我跟天行都目瞪口呆。

「好閪好食架,你哋夾先!」陳金城點燃雪茄。

「...」顯然,我無從下手。

「即係唔俾面啦!」肥雪拍了拍桌子:「家陣我請食飯,你哋係唔係唔閪俾面先!?」肥雪滿面通紅。

「阿爸,你醉啦!」慧妍嘗試阻止。

「唔係...之不過呢啲餸一定用酒煮過。咁你飲咗酒啦,如果我哋都酒醉埋,咁咪無人揸車。」我嘗試解釋。

「驚閪咩?撞死人響我肫雪個朵,一啲事都無!」顯然,他醉了。

想不到,在香港也有不為人知的地方,可以一嘗大陸的「野味」。

好不容易,這餐晚餐終於完結了。

「喂!你想做?」肥雪走向司機位置,我馬上制止。

「揸車囉!」肥雪興奮地大叫。

「你飲咗好多喎!」

「得啦!咪閪煩!」肥雪一手把我推開。
-----------------------------------------------------------------------
A:讓肥雪駕駛
B:集合眾大力量嘗試把肥雪拉開
C:不理會肥雪,自己找其他方法離開
B
B
B
B
咁搞法真係隨時冇命
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞