[互動故]我要做車手!(7)

981 回覆
58 Like 2 Dislike
c
今晚去飲,返家後開始出
等你
投票結束
情人橋是連接石澳後灘及大頭洲的一道粉藍色小橋,

我沿著泳灘的方向前進,繼而走到情人橋附近,

這才想起上年的超強颱風「山竹」,已無情地把情人橋吹毀。

現在的情人橋只剩下一堆頹門敗瓦。

我轉身,心想:「走吧,橋都爛埋,人又黠會喺度?」

等等,好像有一名女子蹲在瓦礫附近,

由於她是蹲著,所以一開始我也沒有留意到...

她的背影跟Ella頗像,

當然心急的我馬上前去拍拍她,

女子一轉身,我才發現她不是Ella,

亦即認錯人了。

女子愕然地看
-----------------------------------------------------------------------
A:道歉後離開
B:搭訕
A
A
A sorry 認錯人
a
A 撇啦撇啦
B
A
「唔好意思,認錯人~」我禮貌地耍耍手,準備轉身走。

「等等!」少女卻把我叫住。

我愕住...

「見你個樣心事重重,其實我係社工學生。雖然未有正式牌照,不過或者你都可以竹我講講?」少女微笑。

此刻有個傾訴對象,就如救星出現一樣。

「... ....」我一五一十把情況向少女解釋。

「就咁聽,你今次玩大咗。」少女分析。

「但係我以前都係咁同講笑,仲要係好多次都無事。」

「你有無諗過,其實件事唔關個玩笑事?」少女反問我。

「咁關乜嘢事?」我問。

「先唔講你掉低佢,再者人哋好認真擔心你時,你仲嬉皮笑臉講笑,自然會激嬲人!」

「原來係咁...不過,我到宜家都未搵到佢個人,想同佢道歉都唔得...」

「如果你哋依然仲有緣份,自然會搵到。」少女拍拍我肩膀。

「多謝你...」我點頭道謝,轉身繼續尋找Ella。

同時...

少女伸手把易容面膜拿掉,再用回原來的聲音喃喃自語:「死嘢,真係認我唔到...!」
連Mission Impossible都出埋
易容面膜好似誇張左啲
奉勸樓主唔好越嚟越離地
隨後,我找遍整個石澳也找不到Ella,

可是,我在停車場確實看見她駕駛來的AE86。

回到士多,司機落幕地站在門口旁邊。

兩名才剛相識一天的男人,此刻卻總滿共鳴。

「俾人打完啦?」我率先開口。

「嗯...好傻吖可?好似個癲佬咁叫人打自己。」

「你個ex,叫Eunice?」我低聲問。

「你!點會知?」司機的反應印證我猜對了。

「之前喺度偶然接受過佢幫助。」

「...佢有無同你提起我?」司機沉默片刻後問。

「咁又無...始終我哋唔熟...佢只係喺馬路度救咗我返嚟。」

「走啦!」我拉著司機。

「走?唔搵女朋友啦?」

「我見到架車喺度就無問題了,佢識自己揸返去...或者呢刻就俾佢靜一靜。」

「...」

(司機視覺)
-----------------------------------------------------------------------
A:阻止主角離開
B:接載主角離開
C:示意主角自行離開
其實本身係想打「將易容妝擦去」,不過太睡瞓打咗誇張好多嘅易容面膜
A
A
A
a
b
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞