[互動故]我要做車手!(7)

981 回覆
58 Like 2 Dislike
D
B
A
剛回家,抖一陣就開始出
「冷靜!唔好急!」天行專注過來,稍為把車速收慢,防止車頭撞上RX-7車尾。

「嘿,竟然想彎路過我?」RX-7上男子看準線位,即使單手扭軚依然信心十足。

反觀天行那邊,雖然右手的束縛已解除,可是他嘗未熟識R-35的整體性能,因此只能維持謹慎地跟在RX-7後。

兩車爭持不下之際,前方卻出現一輛不相干的「紅跑」。

「喂!唔係封咗路趕哂車咩?」男子見狀馬上向對講機呼叫。

「走漏咗...唔好意思,大佬!」對講機另一方回話。

RX-7率先打算抽頭超越紅色的士,

豈料的士司機卻把車駛在來回行車線中間:「紅跑嚟架!你估話過就過吖?」

於是,RX-7不斷抽頭,紅的不斷搖擺,亦即是兩車都「之」字形行車中。

紅的加入戰團,使這場戰鬥成了混戰。
-----------------------------------------------------------------------
[本次沒有選項]
被的士阻擋其行車路線,RX-7男子開始感到不耐煩。

可是不管他在直線及彎路上嘗試超越,皆一一被紅的阻擋。

「係機會啦!襯佢前無去路,後有追兵!」慧妍向天行說。

「襯佢顧住搵線位過的士時,我哋就把握個空位漏洞攝上去!」慧妍再補充。

「係機會!」

襯著一次失誤,天行終於再次把車推進至跟RX-7處於平排之勢。

「你隔離幾時多咗個人,右手個膠紙點解會無咗?」男子打開車窗問。

「我唔需要同你解釋!」

「咁樣對我唔公平!」男子竟然討價還價。

「你叫成班人打完佢一身先再同佢比賽,咁樣又公平?」慧妍插口。

口水戰結束後,兩車依然平排,而的士依然在前方擋路。
-----------------------------------------------------------------------
A:使用「撞擊超車」(即在彎道上撞開對手的車強迫其讓道超車)
B:待進入直路時嘗試依靠馬力超車
C:先溜後少許再作打算
b
B
A..
A 撞佢老母
B
b
C
B
A
A啦
b
A
B
btw 35好似係兩座位 無後排的
B
A
A撞尻佢
A
A
有後座不過好窄
Btw B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞