[互動故]我要做車手!(7)

981 回覆
58 Like 2 Dislike
A
今晚要較夜先出到文
A
A
A
A
仲未夠夜?
a
樓主去左賽情人杯?
太攰瞓著了,現在加速
「唔好走住!」女子已經準備飄走。

被我這麼一叫,她果然停住了,並再次轉身面向我。

我自知應該把握機會再問一個問題,該問?
------------------------------------------------------------------------
A:「我激嬲咗女朋友,有無辦法幫到我?」
B:「個BB係邊個嚟?」
C:「我要點幫死神?」
D:「拜拜!」
兩票
A
A
A
「我...」原本打算詢問女子關於Ella的事,但此刻我卻難以啟齒。

女子卻如先知一樣,播放Ella的片段。

片段地點是我的家中...我仔細一看就想起應該是當晚到石澳沒有帶上她的晚上。

「瞓醒後如果唔見我唔喺屋企唔駛擔心,我去咗賽車未返嚟。」

接著她的手機出現了我當晚的whatsapp留言。

「衰人!掉低我一個!」片段中的Ella獨自在我房中埋怨。

原來她生氣的原因是沒有帶她一起到石澳。

「咁我應該點哄返佢!?」知道了原因,當然也想知道解決方法。

女子再次微微一笑,飄走了。

這次,任我再如何呼叫,她也沒有理會。

「醒啊!唔係咁就死咗下話?」我的身體被猛烈搖晃。

我慢慢張開眼晴,司機在身邊不斷搖晃我的身體。

「你咁chok法,未死都俾你chok到死啦!」我伸手把司機的手抓住。

「嚇撚死,以為真係打死咗你。」司機抹掉身上的冷汗:「咁你見唔見到呼喚你嘅...人?」
------------------------------------------------------------------------
A:「見到。」
B:「見唔到。」
C:「吓,見乜?呢度係邊度?我係邊個?」

兩票
a
A
A
C
「見到。」我回答。

「真係見到吖?係乜嘢嚟架?」司機問。

「無乜特別,只係惡作劇一場。」我決定暫時把這個秘密隱藏。

「唓...仲等我打你打得咁辛苦~」

我學女子般只對司機微笑一下。

於是,我和司機一起離開「和記」,

才發現保安們列隊歡送我們。

「多謝老闆!」「得閒再嚟過!」

保安們都怪怪的?

「點解啲保安會咁樣?」我問。

「你估你頭先瞓咁耐嘅時候,啲保安會搵我哋唔到咩?」

「咁之後呢?」我追問。

「咁我唯有將手上嘅錢當利事分哂俾咃囉。」

「總數幾錢?」

司機也回以一個微笑。

言談間,我們已回到「和記」門口,司機的車上還附上數張「牛肉乾」。

「我屌!」司機無耐地用手按住臉。
A:幫司機繳交罰款
B:不幫司機繳交罰款

兩票
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞