[互動故]我要做車手!(7)

981 回覆
58 Like 2 Dislike
Lm
支持,樓主休息吓
回來了,夜少少開始出
比人周到了
唔怪得要休息
保釋返來就繼續吧
「吓,陳金城!?」這個紅的司機不管怎樣看,都跟《賭神》內的陳金城一模一樣。

「呼~得個嘈字,咪又係雷聲大雨點少。」紅的司機呼出一口雪茄煙。

眾人先是相視無言,繼然不明所以...

「先生,唔好意思...請問你路上見唔見有架RX-7同GTR?」終於有人打破沉默。

「呼~」紅的司機指指石澳道,再呼出另一口雪茄煙。

數分鐘後,天行率先回來...

「贏咗啦!」我和Ella走到R-35旁邊。

「我...輸咗...車尾燈都見唔到,點解!?」天行卻不怎樣高興。

「吓,你講乜吖?明明係你返嚟先。」我問。

「架...架紅的...」天行啐啐念。

「鮑Uncle!」慧妍把頭伸出車外對著陳金城...紅的司機大叫。

「呢把聲...係慧妍?」紅的司機愕了一下然。

「唔怪得頭先過車牌咁熟口面。」慧妍下車走向車的司機。

「唔怪得頭先望見車入面個女仔咁面善。」

此刻,最無奈的自然是天行...

「Er...唔好意思,有無人可以解釋下發生咩事?」他走到慧妍和紅的司機旁。

「阿B,我哋都埋去了解吓!」Ella拉著我一起走向他們
-----------------------------------------------------------------------
A:你用架車的鬥贏RX-7同R-35?
B:你識慧妍?
C:你著到咁揸的士?
D:巴拿馬總統同你係唔係有啲交情?
A
「吓,陳金城!?」這個紅的司機不管怎樣看,都跟《賭神》內的陳金城一模一樣。

「呼~得個嘈字,咪又係雷聲大雨點少。」紅的司機呼出一口雪茄煙。

眾人先是相視無言,繼然不明所以...

「先生,唔好意思...請問你路上見唔見有架RX-7同GTR?」終於有人打破沉默。

「呼~」紅的司機指指石澳道,再呼出另一口雪茄煙。

數分鐘後,天行率先回來...

「贏咗啦!」我和Ella走到R-35旁邊。

「我...輸咗...車尾燈都見唔到,點解!?」天行卻不怎樣高興。

「吓,你講乜吖?明明係你返嚟先。」我問。

「架...架紅的...」天行啐啐念。

「鮑Uncle!」慧妍把頭伸出車外對著陳金城...紅的司機大叫。

「呢把聲...係慧妍?」紅的司機愕了一下然。

「唔怪得頭先過車牌咁熟口面。」慧妍下車走向車的司機。

「唔怪得頭先望見車入面個女仔咁面善。」

此刻,最無奈的自然是天行...

「Er...唔好意思,有無人可以解釋下發生咩事?」他走到慧妍和紅的司機旁。

「阿B,我哋都埋去了解吓!」Ella拉著我一起走向他們
-----------------------------------------------------------------------
A:你用架的鬥贏RX-7同R-35?
B:你識慧妍?
C:你著到咁揸的士?
D:巴拿馬總統同你係唔係有啲交情?
D
A
D
d
A
D
d
D
C
D
D
A
「陳...唔係,鮑生係咪?」我差點再次把陳金城這個名字誤說出口。

「...」紅的司機吹出一口雪茄,打量著陌生的我。

「有樣嘢想請教你!」我一臉認真對著他。

「係?」

「我想問...巴拿馬總統同你係唔係有啲交情?」

「吓...?」紅的司機一臉問號。

道出問題係...四周一片死寂。

隆~~~~

墮後的RX-7終於回來了,正好讓大家把焦點放回賽車上。

「大佬!」RX-7的車手們紛紛上前。

雨宮RX-7的司機下車:「你好嘢,今次就算你贏。」

天行擺出一副不可一世的表情:「輕鬆啦~」

Ella上前看看R-35後,作勢出拳揮向天行:「輕鬆?架車點解刮成咁?她指向車上的刮痕。

「哈...」天行以笑遮醜。

不久後,RX-7紛紛散去,只剩下我們。
A:回家休息
B:再追問紅的司機的事
C:要求跟紅的司機賽車
D:跟天行和解
C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞