[互動故]我要做車手!(7)

981 回覆
58 Like 2 Dislike
A
a
Vber是昂貴的選項,不過為了Ella,少少的金錢又算甚麼。

我隨意輸入一個目的地,但求盡快找到司機,其他事留待車上再議。

「新年流流去和記咁過癮?」Vber司機到達上車地點後問。

「吓...係掛...」我顯得神不守舍,經司機一問,方才知道原來剛才誤打誤撞下把目的地設為了和合石。

罷了,先上車再說。

「我睇,你目的地應該唔係和記?」司機眼看我憂心忡忡上車,也許略猜到一二。

「其實...」我帶著忐忑的心情準備開口說明。

「激嬲囡囡咧?」司機卻像早已看穿一切。

「你點知?」我驚訝。

「大家都係男人,擔心嘅嘢離不開兩樣,錢或者女人。你叫得Vber,可見你唔係擔心錢,所以即係女人。」司機信心十足地講解他的推論。

「嗯...我同佢本身好地地,雙方一直都好講得笑。不過唔知點解今日同佢講笑,佢就嬲咗我。」我苦笑。

「唉,女人就係咁。心情好似過山車咁,要好可以好好,一秒後可以突然變得好差。唔怕老實講,我都激嬲咗女朋友。」

「我哋算唔算同是天涯羅樂林?」我問。

「嗯,不過睇你咁急追出去,即係仲有機會掹。我就無咁好彩...散咗嚕...」司機也一起苦笑。

「勾起你傷心回憶添,唔好意思...」

「唔緊要...係呢,見你有啲瘀傷,俾份膏藥你敷敷佢,好有效架!」司機襯著停燈時,在坐位前方的空間取出一份膏藥。

「唔駛啦。」我禮貌地婉拒。

「攞去啦!其實呢份膏藥係我前度留低嘅...擺喺度又怕睹物思人,掉咗佢又怕浪費...咁啱遇見你,你又咁啱受傷,我哋又算啱傾,所以你拎去啦!」司機一再要求我接受膏藥。

「咁好啦,多謝!」我也不好意思再拒絕。

接過膏藥後,我才驚覺...

為何這膏藥跟我昨晚敷的一樣...?
-----------------------------------------------------------------------
[本次沒有選項]
好感度-500未
去石澳搵晒d 女啦
又撚鳩主角
散咗, 是咪即係換女?
玩女
換林雪個女
該說世界真細小,還是真的如此巧合?

這個Vber司機的前女友,竟然是我前天認識的Eunice?

(因為她曾經說這個膏藥是祖傳秘方,因此重覆在外面找到的機率很微)

不!當下次急還是專心尋找Ella。

「大鑊,你真係車咗我嚟和記?」窗外彌漫著陰森的氣氛。

「咁你都無確實目的地,咪車咗你嚟落單個目的地先...」
------------------------------------------------------------------------
A:下車尋找Ella
B:示意司機離開,到其他地方尋找
B
B
當務之急=當下次急?
A
對,放工返來手殘了
A
a
B
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞