[互動故]我要做車手!(7)

981 回覆
58 Like 2 Dislike
「拉佢起身!」男子一聲令下,男子A和男子B馬上拉起天行。

男子走到天行面前,伸出右手托起天行下巴...

「咪撚話我唔俾機會你,今晚你跑贏我我盲當無事發生。」

「咁...如果跑輸呢?」

「我要你返唔到屋企!上車!」

男子A和男子B押著天行回到R-35,並強行把他推上車。

把天行按在司機座後,男子A取出膠紙,並把天行右手和軚盤綁在一起。

而男子則回到雨宮RX-7上,自行取出膠紙把自己右手和軚盤綁在一起。

「今次同你玩大佢,唔係你死就係我亡!」男子奸笑。

「...」天行沒有選擇,他的右手已跟軚盤「融為一體」。

其中一名泳衣美女站到兩車中間號令:「準備!」

「咪住!」天行突然開口:「俾我打個電話先...」

天行左手取出電話:「喂...家姐吖...」

「細佬吖?」Ella接聽電話後回應。

「呢二十年嚟...我有句說話一直想同妳講架...」天行吞一吞口水:「其實...我愛你吖!」

「喂!細佬!?你喺邊?」Ella慌張地問。

「嘟...」通話已切斷。

泳衣美女再次站到兩車中間號令:「準備!三,二,一,開始!」

另一邊箱...

「死啦!點算!」Ella雙手掩瞼。

「佢有無講喺邊度?」我問。

「無!!!」

「等陣,佢九成九係去咗石澳搵上次打我班人!」

「咁仲等乜!我哋快啲去救佢啦!」Ella拉著我。

「...」
-----------------------------------------------------------------------
A:自己的屎自己執,堅拒救助天行
B:一筆還一筆,先救天行再說
B
b
B
電影大雜燴
少林足球 b
姐控爆發

Btw B
B
用交織痴手落軚盤又點 可以踩brake嘅姐

btw B
用膠紙痴手落軚盤又點 可以踩brake嘅姐

btw B
A
b
咁架車咪好慢囉?
B
投票結束
石澳...

R-35和雨宮RX-7爭持激烈,

在直路上R-35略佔優勢,可是一到彎位則是RX-7的天下。

加上右手動作受限,天行在入彎時的線位準確度明顯下降,

每次也捉不到最好的位置。

男子打開車窗:「無咗一隻手就唔識揸車啦?」

天行沒有理會他,可是在男子不斷滋擾下,他的情緒越見落。

在狹窄的山路中,兩車並排而行。

男子明明有很多機會超越天行,他卻沒有把握,

顯然他是在玩弄天行...

「嘿~」並排而行之際,男子突然快速扭了一下左軚。

「哇!」天行嚇得本能地扭了扭左軚迴避,左邊車身輕微地刮向了山邊。

另一邊箱...

「終於嚟到大潭道,我再開快啲!坐穩啦!」我全力踏向油門。

我和Ella快速穿過大潭道,來到與石澳兗的交界。

面前迎接我們的,是把路封鎖了的數輛RX-7。

其中一名男子走來敲我的車窗:「喂!呢條路唔通,返歸啦!」

「你做咩啫?條街係你架?求其搵幾條友揸幾個rockie當封咗條路吖?我報警添吖!」我當然不會退讓。

「你真係唔走?」男子問。

「你走我咪走!」

「又佢啦,俾佢喺度聽下條傻仔點俾我哋大佬撚咪幾好~」另一名男子走下車。
-----------------------------------------------------------------------
[本次沒有選項]
主角又幫手
pish
「噗噗...噗噗噗噗...」天行的心跳不斷加速。

「嘿...」男子則是泰然自若。

突然,男子把車速收慢...

「你...你做乜...?」天行打開車窗,慌張地問。

「嘿...」男子冷笑,再度收慢車速。

雨宮RX-7貼在R-35背後,並不斷推撞R-35車尾。

「嗚...」天行嚇得馬上把車剎停。

「嘿嘿嘿...」男子見狀馬上超車,奪塵而去。

「...我輸了...」天行呆望雨宮RX-7漸離。

「真係無用...」座位後方傳來一把女聲。

「哇!」發呆中的天行被女子再嚇一跳。

「Hello~」在後座的,竟然是慧妍。

「妳...妳...鬼吖!」天行大叫。

「你就鬼!無見一排啲男子氣慨去哂邊?」慧妍邊說邊爬到前座。

「妳...妳點解會喺我架車度?妳幾時開始喺度架...」天行依然不敢相信。

「你頭先過嚟石澳前,自己喺架車側面來回踱步,仲不斷咁自言自語。」

「...我...」

「你話一個人入石澳俾人溶咗都似,又話唔夠部RX-7鬥~我咪襯你唔為意時偷偷走上車。」慧妍在還原天行當時的說話。

「嚟~」說著說著,她已經爬到前座,並把綁在天行手上的貼紙掀掉。

「去啦!變返我熟悉嘅天行!」慧妍把頭靠近天行耳邊。

「哦...哦!」天行似乎回復了一點信心,重新把R-35啟動。
[本次沒有選項]
「嘿~估唔到咁輕鬆。」男子望望後鏡,確認後方「clear」。

而在後方的天行不斷奮力向前追趕,

「...」慧妍在旁邊默默支持天行。

雖然RX-7已拋開一斷距離,不過雙手駕駛的天行還是佔優,

漸漸RX-7的車尾重新出現在他們面前。

「見鬼!點解會追得返上嚟?」男子也察覺勢色不對。

「嗚哇!」天行大叫一聲,這次換作R-35緊貼RX-7
[天行視角]
A:追撞RX-7車尾
B:待彎位嘗試爬頭
C:看看慧妍
D:打開車窗「串嘴」
d
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞