有無巴絲係讀master 轉行,同本身個degree 完全無關係嘅

411 回覆
179 Like 4 Dislike
1st hon second up hon 都有人入到
係,但年少無知想轉行都好難翻身,頹
Ug 讀chem 加少少數course ,master 讀 applied math operational research ,有冇用
好無方向。。。
小弟本身讀語文,19top up degree
宜家做緊年半TA
apply咗pgde
但係諗深一層自己又唔係好想做教畜
apply 政府文職又無下文
想試下讀返個master砍掉重煉
有諗過SW
但有社福界做既朋友覺得經驗重要過學歷
報LAW但自己知自己廢
讀商科又唔知邊一門啱
護理學果方面我無讀過理科嘢應該唔駛諗
唔太想渾渾噩噩落去做d文職
自己都怕諗得太多有日睇唔開
大學讀商科
而家諗住讀it master轉行了..
文轉到理?係邊到讀呀?
master 讀 project management 係咪無用
奉勸一句 如果想搵食千祈唔好入sw master
加左巴打
Business Analytics (HKU 同CU) 都好難入......
如果你UG bachelor 成績無2nd up, 等收皮
HKU(CPM) 好難入架, 你bachelor 唔係engine-related, 非工程界人士, 無first-hon 都未必穩入.....一年得30個位....
GPA 低報master轉field 好難, 真心.....
GPA 高 (>=3.5) 就幾乎橫行都得.
本身degree GPA 唔高,得3 左右
poly u個個會唔會易入d,巴打請指教
學店學位唔清楚
文商科高gpa都好難轉Sci/Engine field,又或者咁講,係好難讀得上,prof interview 你都寧願收返Sci/Eng background
Fundamentals 啲嘢master skip哂唔再教直接要你用
老婆人體運動學出嚟,靠返工,自修同埋返副學士考咗個CPA返嚟
訓街好過啦
本身讀engine 有msc 想讀多過msc in CS
Chem 2nd Year
讀緊外國一線大學
Predicted有1st
想除左Grad Med之外搵多個Backup plan
唔知巴絲打有無推薦?
自己有考慮過Grad左博QFi Master
不過好多大學都嚴格要求有數底先收
(例如讀過Phy/Math本科)
如果純粹想補翻個數底
有無試可以推薦?(例如Cambridge STEP或者BMAT果類)
Grad med 同其他path 差好遠喎Ching
諗清楚想試咩field 先
搵下有有ibank intern 試下先再諗啦
真...我都覺好散😂
Grad Med其實主要係有親戚
想我inherit the line (自家本行係補習)
投行intern因為近排先拉翻上1st唔敢報
搞到miss曬deadline(苦笑)
所以想報MSc QFi博Penultimate Year entry
另加如果有機會可以報Back Office instead of Front Office
(主要係聽聞Grad Scheme難入好多?但係我真心唔想入我讀緊果科既第四年)
讀緊商科預左自己乞食
想轉field又唔知點轉/轉咩好
商科都乞唔撚係掛...

你話Pure Science同文科
因為行唔到Research
為左轉行會多人迷惘都算
商科都咁多人問
真係有點驚...
咪玩啦 商科除左acct/fin相對冇咁乞食之外
其餘marketing/management冇讀過都可以做
bba俾人叫bbq唔係冇原因
施主,回頭是岸啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞