有無巴絲係讀master 轉行,同本身個degree 完全無關係嘅

411 回覆
179 Like 4 Dislike
咁應該點先叫易D 入到 FIN 呢行? 搵緊出路, MASTER FIN 俾LOCAL 都無用
讀緊工程
下年想讀數
但未諗到做咪好
有無人有指點下我嘅迷津
好地地去讀咩數
一定濕鳩過工程
undergrad讀science
畢業走去做engineer
master報左statistics想轉行但係轉唔到
結果順住條路考埋個CEng
依家想讀個pt PhD, 同大學cooperate, 但係驚自己頂唔順
覺得自己野心太大
邊方面既engineer
都係civil野
入唔PlanD 真係白讀
無錯。唔係pland同client 比你入返townland又好2A又好,咪又係做返干收狗
science考到engine邊個牌?
其實有用…
我做既野要用唔少stat knowledge
最唔甘心走左去做工程狗
堆institute都係限你個學術背景,CEng個requirement全部一樣
但係science background去考係要用更多時間,值唔值就自己諗
都係果句,有得揀都唔好係好香港做工程

入survey好過
HKU MFIN 今時今日搵FINA 工都仲好有優勢, local 讀完係咪無用, 個人覺得要睇你讀成點, 加上有無相關工作經驗行先, 但真心說, 呢行競爭大到....high high
香港本地工程公司好多都福利好差, 假期少, 工作量大, 壓力大到爆炸, 錢又唔係多過其他行業好多.......寧願做其他行業office 工種好過........
如果講BS 直頭係seriously underpaid同出面其他行業d
civil related好DD...但都跑唔贏其他工種。。。傻仔先入行。
4年前為興趣讀 Biochem 後悔到仆街
而家想讀rt master
想請問係咪香港無得讀? 如果外國有得讀嗎?
咩Hon先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞