有無巴絲係讀master 轉行,同本身個degree 完全無關係嘅

411 回覆
179 Like 4 Dislike
有同感,當年唔識諗讀 riskman
早知去讀 civil
Risk man都乞
銀行唔請?
讀左咁多stat好多工都用得
再讀多3 or 4年UG我驚我會癲 巴打好有恆心
不過如果外國真係無rt master讀,我就頂硬上讀個rt second degree 屌搵食艱難
入買方又或者係入去boutique Ibank/local corp finance 比較多..........
但真心覺得, 有錢有能力寧願去牛劍wharton, 再唔係清北/SMU/NUS/NTU都好過HKU (個人認為)
其實成個行頭就係, 你唔係大陸人, 未面試已經輸左一半........
可能讀完有BB MO/BO 都仲有份俾你做掛........
但BO/MO 又唔一定要master 先做到, anyway, 睇際遇......
construction不嬲都係外國低paid工種,外國大學engine黎講係籮底橙major
係香港無工業無高科技先咁鍾意力捧construction
勁既一係讀eecs,一係讀mech/chem eng
construction = dead field dead industry
係keep住會有demand既,但係唔好expect有咩改變世界既breakthrough,人工都唔會高
我對psy又無乜興趣 其實pt ot都無乜興趣,但至少undergrad 讀過anatomy, physio,叫做有啲關係
Clin psy同UG無乜關係同無興趣
巴打讀緊clin psy?
BS 人工, 好多人做極咪又係cap 左係30K-35K左右, 除非你上到去PM, 又或者你好勁, 老細勁BUY你加你人工.........否則長遠都唔夠做其他行業好搵, 衰D 講, 呢個人工水平,只係跟一些在銀行/大公司入邊做個部門秘書差唔多,但人地只係需要HD/degree 普通一科畢業, 野又唔使識好多, 最緊要係細心, 工作量又唔大(同收銀/SUB仔比), 性價比極其低, 其他行頭至少唔係返6日同埋OT。
工程只係起薪點跑贏丁點咁少, 之後好多時都俾其他行業追過/追平手,但其他行頭相對少一點OT, 同埋做其他非專業工種, 轉工機會多, 全港大型工程firm (指收銀/sub-con/main con)加埋, 我諗100間都唔知有無........當你轉工機會少的時候, 老細們就好容易"合謀訂價"去壓低D candidates 的人工。
*少D OT
同意 而且BS 呢行學歷同人工唔一定會成正比
無又話考唔到牌
除左起薪點好似高少少外,工程有咩好
Same 巴打諗住點?
yes ar
同一間公司,亞洲分公司個福利同人士晉升係特別差;差唔多scope既job budget同時間都少過人,仲要隨時上身
所以千祈唔好做工程,當然client side就另計
寧願請BBA/E&F都唔請stat/risk
science底本身都比人當毒撚,你估好過engine好多咩
咦係喎,唔好意思
你諗住去邊個國家?
一兩科啫 三四個月讀完 返下工得閒睇下就夠

Clin psy好睇personality 唔係個個啱
香港讀clin psy 好似非常難 巴打點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞