有無巴絲係讀master 轉行,同本身個degree 完全無關係嘅

411 回覆
179 Like 4 Dislike
Account and finance 真心係商叫易搵工,但hku mfin 40 萬即使多位都難入, ug management 同吹水無分別😷 想轉engine grad school , ug bba 又唔會轉到, 仲有master class 去得好快,suppose 你有底,無底轉行,第一個sem 都應該幫人curve 多,大把內行undergrad 再上去
想問下巴打有冇TG
有D學術野野想膠流下
巴打有冇TG
有D野想膠流下
上面PO錯左
@happycan
BBA好多野都是吹水,你睇Management, marketing 個d就知。得Accounting, Finance 勉強算是比較專業。更何況現在咁多BBA fg
讀computer science 好多時候都好theory,唔practical。
就算俾你讀咗,出黎做嘢又係另一個世界,仲要不斷學新嘢。如果為學skill,倒不如搵個online course讀。
如果搵到工但跟唔上d skill,又轉唔到management role,中年失業,到時真係
入坑需謹慎
問題係讀master得一年,你學寫code學到code都未識打好,用咩鬼知識
HKBU有個Master level的社工課程讀
PT黎 但好多人都唔返工讀
我女朋友就係半工讀
當時佢讀撚到喊
讀完個part time degree 想讀master, 但唔想做返本行, 個degree 仲要得2nd low, 係唔係冇機會讀master
有無巴打知polyu,cityu,hku 個master of construction /project management 應該點排?
HKU>CityU>PolyU ?
想知多d,求指教
唔知hku/poly好啲
但三間入面應該City最差 我估
去到Master 90%係用錢求名
真係講到課程有無用
我覺得都係大學本身會唔會安排Placement / Grad Scheme果類
40萬買個Mfin不如考cfa frm
不過唔會咁易即刻做到真finance野
你覺得到你grad嗰陣spt仲未爆?
真係想讀,你黎 Tecky Academy 讀操好啲 code,再做兩三年先讀 master 會實際啲
今年已經爆咗 CU又開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞