有無巴絲係讀master 轉行,同本身個degree 完全無關係嘅

411 回覆
179 Like 4 Dislike
上到去俾人屈到你傻
無關事都ok , 但你要花更多時間睇同溫返,我自問grad 後無咁好記性同做野後易攰,未必應付到/ 要花更多時間做
好難收你喎
商科撚想讀翻譯master,會唔會好難
工程撚想master讀archi或者ICT
有冇同路人試過轉行成功
想讀pt
但本科完全無關
又未揾到相關工作做
Pt ot master係無牌。
邊會冇牌
冇牌個種係俾有牌既人讀
Pt ot master 係一個intense 版既bachelor 黎 係有齊placement 會有牌的
一係去外國 一係讀個related 既科
本科冇關好難入
外國讀OT/PT三寶,但香港執業要考執業試嗎
去hk個會睇 有d course 係直接accept 不過要等佢批牌

Monash ot master 聽講好撚伏 睇路
本科讀business
但想master 讀社工
其實degree 得second low係咪一定讀唔到
睇邊間啫
Poly 讀完master會直接有牌咩?
絲打依家讀緊msw?
搭單問
我都對sw 有興趣
想讀master
讀master nursing 要幾年?
想問下你點搵到份RA工 thx
本身識個prof, 如果你想讀marketing/OB PhD 可以再傾傾, 我黎緊就走, 佢要再請人
岩岩諗到多D野, 其實RA 係你有興趣做research/想讀PhD 既話先好做, 唔係只會浪費自己時間. 如果巴/絲你係psycho 底, 但畢業後唔知做乜, 都可以搵我傾傾
兩年full time嗰個係有
利申:讀緊ug嗰個
唔係香港 不過都係health allied 想知多d可以pm
巴打可唔可以講多啲份工係做啲咩?

讀marketing畢業 搵工嗰陣都有諗過做research

唔該曬 新年快樂
一開頭白紙一張都係執下reference (姐係論文最後幾頁果D 引用人篇文), 幫手搞D data, data analysis, 其實有好多時間去自己睇文學野 build up自己idea. 你marketing 係做quant marketing定CB? 如果係CB 會近我呢家做既野多D
我讀science架
有諗過讀PhD
但又驚讀完太高學歷冇人請嘥咗4年
同埋又覺得自己想讀上去只係為咗逃避現實
利申 18年grad 完全搵唔到未來方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞