有無巴絲係讀master 轉行,同本身個degree 完全無關係嘅

411 回覆
179 Like 4 Dislike
我以前讀EE, 都算science. 我返工就係頂唔順日日做D重覆既野(yes, 可能做既野要make decision, 但係做落左就其實好intuitive.) 我呢家做OB 既野因為起碼日日學下新野, 了解下人類間既interaction.
讀PhD, 就唔好諗係香港讀啦. 加油慢慢搵自己既路啦. 有D咩可以問我架. 我都迷茫過. 完全唔知自己做咩
文科grad 想讀返個實用d既master
但都唔知有咩好讀
SW
對做research 冇興趣唔好讀
係香港讀好大機會乞食
認真答
差唔多全世界嘅art而家都甚少齋教technique
如果想畫靚啲畫,去坊間畫室仲好過
而家應該睇你個人諗嘅嘢比較多
你讀完PhD會行academic條路定出番去做野?
同埋你點解會由engine轉去business field
你個prof點識番黎? thx
你可以去hku讀個construction project management出黎轉做quantity survey

同工程有關但唔同field, 唔會嘥左你d engine知識

個master係hkis accredit 讀完加工作經驗可以考測量師牌
行內中部份人都係政府出黎開公司
佢地老婆係政府做緊
讀緊mech engg感覺出路麻麻,唔知有咩master前途好啲
讀phd真係要諗清楚呀
投身學術界係一條好漫長嘅路
如果單睇將來就業同出路,香港真係無乜so,
我有兩個同學係本地讀緊phd都話資源少而且for教學嘅都少

除非你有志於做研究,同埋有得揀都盡量係外國讀+發展
如果讀完做 programmer 就唔駛諗,先自學寫得出野之後再讀 master 先有用,否則入到去其實消化唔到,浪費金錢時間
如果讀完想做 IT 行業 PM 或者吹水 Tech Startup CEO,就諗得過
Hotel Management degree 諗住報物理治療master 。

因為人工高。
想再問下美國讀PhD 學費幾多?有冇咩資助
因為我知香港免學費再每月比萬六subsidy
唔洗錢, 個個月都比番萬六到兩萬幾(視乎學校同program) 夠食夠用既
U grad左幾耐
Science grad都想報
識人nursing 轉law 人中之龍
物理治療可以收其他學系??
佢要求degree 個陣 要at least 讀過 human physiology 同human anatomy 呢兩個course ,你確定你fulfill 到呢個requirement ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞