有無巴絲係讀master 轉行,同本身個degree 完全無關係嘅

411 回覆
179 Like 4 Dislike
Agger
我識既CS人直頭一半係女既
我男朋友係chem degree轉Psy master
其實外國真係Consider你Analytical Skills多過其他
你有1st其實絕對有得打
更何況人地公司Policy
直頭會開多條隊比Math/Physics/Engineering排
唔係好敢掂Psy
hku 果個好難入喎 定係靠去外國u再返嚟
我識人chem degree 轉criminology master
外國U, 宜家做plan D.
hku識人外國urban plan ug入到,外國surveying 只係waiting, 香港其他degree唔收。其實佢一半位收自己人真係好難入

利申 無參與呢2場激烈競爭
Linkedin好多profile可以睇
有d都係ug geog或其他科再補一至兩年master
除左返Plan d以外都有幾間consultant
呢個都合理少少
雖然論最Related應該係Forensics😂
呢個其實幾好做(不過要頂得順惡臭先...)
算唔算乞食轉乞食
年少不努力,勉強完成大學課程,所有master 唔洗諗
人生已完
consultant咪同濕鳩engine仔差唔多
可能人工仲低市場仲唔穩定

根本讀urban planning就係博政府個幾十個位
咁可能有人文科底又對呢行有興趣呢
都係一個出路姐
想讀master轉行
讀個出路好少少的
但毫無頭緒
Nurse ot pt spt sw
Survey engin it stat
未必既,有相關工作經驗可能報到呢
唔通拎住個degree去做物理治療助理,人地會唔會覺得我玩野
Ot 應該無咩相關職位??
工程底想轉行
報左下年 environmental engineering, 有冇巴打同路人/ 經歷可以指點下小弟前景如何

另外想問出面 EO 是咪要再好似工程師去考牌先會搵到食
咁你係咪想入行先?
TA夠未必要大學畢業啦,咪大把u grad做住報pgde
Support worker 個類 要讀course
有冇人成功由工程轉醫療行業各位有咩建議
打算緊
有咩打算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞