有無巴絲係讀master 轉行,同本身個degree 完全無關係嘅

411 回覆
179 Like 4 Dislike
邊間U 的mfin ?
睇你報甚麼學科, 真心說.......呢樣野好難講,
以HKU real estate master 為例, 呢科其實學的野唔難, 但入學難度係全港大數一數二咁高........GPA cut off 係3.3 或以上, 除非你本身已經入左real estate or developer 公司做左好耐, 有地產公司大佬肯寫封ref letter 俾你去apply 呢個programme, 咁你GPA 都可以唔使咁高, 否則真係好難入行.....
其實都好正常, 因為佢地fundamental course 都熟過你,undergrad 都讀到爛,第一個sem core course 非本科major , 會追得好辛苦.
點解ug fin會讀mfin
Sequel 黎架咩
如果係 點解會收non ug fin 人
唔係香港 北美其中一間本土比較出名的
多謝巴打諒解! 多謝你地俾我呻下!
我GPA低無參加case competition 教授已經唔太like我
日日返學都好似做錯事 得罪人咁
我果個program全部core course 無electives
日日讀到想死 有D人考撚左CFA3同FRM2既入黎屈機
我只問真係已經好努力讀 幾次考試70% 可以class average 80%
如果無finance/ accounting/ stats底嘅人入 會好辛苦
然後program本身就太忙 無時間準備考牌
我依家果邊凌晨重起身溫緊書 晚晚發噩夢 性格亦改變
本身我係就係讀廢科 但每日睇下business case 整下presentation 高GPA 開開心心

唔想好似我咁on99 我自己過來人嘅建議係 真心報master之前 了解一下課程係讀D咩 真係去睇下textbook/ slides 仔細諗下讀完出黎搵咩工 同咩人競爭

我覺得除非你好有興趣/ Undergrad 讀嘅野related 否則以Mfin而言 我一定唔建議讀master轉行 不如讀個輕鬆嘅master之後自學CFA/ FRM/ programming啦

申利:北美Master
本身廢U ug fin 未會想報出名D嘅學校幫resume加分
我唔知香港情況喺點 但我果間9成同學都喺咁
人地旨在入黎屈機 我就真係on99入黎學野
你會預左無咩用
一係讀多啲 interpretation ge course
但我唔知香港翻譯degree有無咁多資源
我自己讀緊個度 interpretation course 得幾個
筆譯真係... 自己睇多啲書 增加自己語文能力 仲有用

利申:grad左準備轉其他專科
公司有安排我哋上過一個短期嘅in-house interpretation course,但時間咁短感覺學嘅野唔太夠...
如果master interp資源少,對筆譯又作用不大的話,我諗我要再考慮下讀唔讀master...可能約同事定期出嚟練interp仲好

感謝絲打意見!
TA人工可糊口??

part time 讀full time讀果個問題又係難搞,但你入都未入到,唔好諗太多住
同埋唔關O唔OU事
唔需要覺得OU就好易
我未諗讀邊間喎...純粹想知無讀過翻譯degree,上到master學嘅野會唔會advanced到要catch up番人哋讀四年翻譯degree嘅野啫
我係覆緊上面果句揀OU都讀到死死下
我無碌返上面睇果個係咪你定邊個唻
我只係想同有興趣想讀翻譯又咁啱睇到個po ge人講無需要覺得OU就係好易
因為唔關事
至於其他野已經答左你
覆錯人都咁嘅態度
OU世界第一

我無覆錯人唔該你
我係唔想你誤會我話你
果句野係晌條thread 上面
我係提醒緊大家
係你請教人都咁樣嘅態度
咁你不如都係唔好讀了
OU宇宙第一都無用你咁扭曲人
再見
HKU Real Estate 主要係收 property / developer
既MT 嗰類, 靚GPA, 有老細推薦, 或者地產高層,
每年差唔多成千人爭,
普通 background 難入啦
我提都無提過OU
講嗰個係另有其人
你quote我個reply話:
「同埋唔關O唔OU事
唔需要覺得OU就好易」
咁仲唔係覆錯人
仲喺度話「無碌上去睇係咪你喎」

唔洗你講都唔會報OU,有心了
再見
真,係香港d 部份大學master 預你有底,要好快上手。
Ching 邊間u grad gpa 幾多
我cu nursing 預3.3grad 想問有機嗎
2:1點都有機啦
我GPA 同你差不多
有無巴打諗住黎緊9月進修law
加我tg傾下:https://t.me/lihkg2019
絲打揾到你依個舊post
可唔可以拎你telegram問下有關個course既野
Ok啊
@Kisssummer
巴打依家點?
同你情況差唔多,求指教
好感動,上年留名有人覆
照咗原校做緊TA
上年pgde收咗皮
嬲嬲哋今年報暴大MA
收咗下年讀兩年pt
都叫有D進步
加油呀巴打 到時就fatfat

我都係19 topup bba,本來有份MNC既工叫唔錯,可惜自問連做狗既標準都未到班,半年就頂唔順quit左
之後一直做緊政府N仔,又考唔到civil

途中諗左好多邊啲出路岩自己,最後諗住SW/LS,點知報左2次Poly LS都唔收,最後砍掉重練走去i大讀pt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞