有無巴絲係讀master 轉行,同本身個degree 完全無關係嘅

411 回覆
179 Like 4 Dislike
小弟degree 係讀N展 , grad 左出黎發現唔係好啱自己,想試下轉條路行,有無前人分享下
識幾多人轉 sw pt ot spt 個類科 自己都係
P.s 遲人幾年grad好大壓力
要轉啲讀完有牌既
讀個master同本身個degree 完全無關係
但係冇諗住轉行,都唔知轉咩好
仲有survey
同問
U個4年讀商科 Master有d想轉urban planning
本身有d興趣
上年FG個陣去hku in過一次 衰左
諗緊好唔好再去馬
行內有d大公司有跨國業務 都有得做
同埋有時係搞d發展項目
比如港鐵鄰近d商場項目其實都係搵d consultant公司幫手搞

利申 個陣prep interview做research見到 如果有巴打見到有錯煩請糾正
Btw巴打你都有興趣?
PokyU master 好似都有
想轉 但唔知可以轉到咩
好似樣樣野既master都要讀過本科咁
或者點都有啲關事既科

利申商科撚
social sci
唔係讀master 直接讀 PhD 算唔算 同大學讀野 出黎做野都完全唔同
青咁癲?
可唔可以分享下
屌 same bba想讀
想讀art 因為自己畫畫太垃圾 想挑戰下
巴打分享下你咩eng?
之前做contractor or consultant?
以前我係讀engineering, grad 左做左年幾兩年engineer.
不過真係份工令我消磨曬所有鬥志, 返工完全唔講野
跟住去左新加坡其中一個大學做左年半RA(做到今年年中就兩年啦)
一開頭做野果陣算係take a break 搵下自己想做咩野, 最後真係做研究做到鍾意呢家做既野. 報埋PhD program 呢家都有間美國uni 會收
Archi 好似都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞