女醫學生活活凍死!忘帶28元車費 司機狠丟包「零下20℃」荒野

541 回覆
49 Like 465 Dislike
天意弄人。。。又孝順又讀醫咁好心地仲要幾靚。。。點解唔憐香惜玉反而冷酷無情衰過的士🐕
純理性討論未無罪囉 但係出面零下20度 又凌晨4點 有少少同理心既都唔會就咁唔理個乘客啦 仲要車費又唔係特別貴
誤殺唔等於唔道德

換著係中國人被趕落車凍死,個司機就會成為連登英雄
所以我覺得

如果

1) 零下十幾兩十度如果係成日有而都無乜人會凍死

2) 個站距離最近既town唔算遠, at least沿馬路行應該都唔會死, 又或者個站或者條路時不時都有巴士經過

3) 個乘客唔算著得少衫, 都叫著住d保暖衣, 或者無講過無表達過話佢著唔夠衫, 如果唔上車就會死

如果係咁既情況

我未必會判有罪

大家點睇
如果公司嘅指引係要報警處理
而司機就行私刑掉個客落車
而個客就係因為呢個不指引嘅決定死咗
咁你話要唔要負法律責任呢?
我有結論了

真心未必無罪

但要睇情況

我樓上有講

你點睇?
咁如果公司指引係 無車就唔俾開車唔俾上車

就算上左車 無錢既話下個站就要叫佢落車

咁你呢個假設就唔成立
就算講番你個例子

咁都係罰個司機唔跟指引做事要按公司指引罰

唔代表佢要負法律責任
The crucial point is whether the driver has reasonable ground to have foreseen that the girl would be dead in the cold. If he does, he is convicted as manslaughter
咁快決定到冇罪?

零下二十度荒山野嶺冇建築物避寒
可能距離市區半小時路程
加上大雪可能行耐d
環景條件上好大機會致死

師機處理手法可以決定條女生死
其中一個選擇係等佢比錢再開車
原站趕條女落車應該都返到屋企
但師機揀另一個令人有生命危險既做法

打起官司上黎,條女冇錢比依個point應該唔係重點
公司的指引唔重要
最重要係被告的行為係咪導致死者死亡的原因
就算公司有指引要求被告即刻趕死者落車
如果被告遵從公司的指引而令死者死亡一樣有罪
即係有中國人搭霸王車都唔可以趕佢哋落車?
d留言痴撚線
如果即時要佢落車會令佢有生命危險而你又咁做
答案:係
“老闆叫”法律上從來唔係辯護理由
最多只係求情理由

利申:個人意見 專業法律意見都係問返律師好d
若果係老闆放蛇,司機中伏被炒,又可否用 "執行公司政策等同誤殺" 作為抗辯理由先?
你套用咩人落去有咩分別
你係零下二十度距離城區遠既地方趕佢落車,死左又咪等上庭
點判就未知,但唔會比你一句話條友搭霸王車就唔去審你
對住唔同人種用唔同尺度,係大家嘅共識
抗咩辯?
點解次次呢種po都有人賴係醒咁 以為自己好理性好有邏輯咁講埋on9野出野
舉一個有危險既option同一個冇危險既option比較。笑撚左
條女冇比錢都好
個司機一樣有責任要照顧佢既責任
係要比佢坐免費車直到一個安全既位置先趕佢落
作為反對公司炒司機嘅理由
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞