女醫學生活活凍死!忘帶28元車費 司機狠丟包「零下20℃」荒野

541 回覆
49 Like 465 Dislike
你想講執行公司政策會犯法,唔執行會被炒?
唔算好兩難抉擇姐
等個官判
但呢單嘢係香港都入硬罪
更何況外國
一啲都唔尊重死者
用你老母嘅肉體比啦不如?
i mean 如果公司放蛇,司機因為遵守法律唔趕條友落車,結果違反公司 policy,被公司炒咗,司機以 "執行公司政策會構成誤殺" 為由,能否推翻公司炒人呢個決定?
我覺得有罪 但一切基於’如果佢已經開左車 然後途中司機有出聲以唔比錢為理由示意女仔落車’既話 咁我覺得可以告誤殺

始終司機唔係同一的地方放佢走, 而係喺駕駛途中 扔低佢 同埋在基於司機 清楚知道外面氣溫係極度寒冷下 絕對有得打
個司機死撚硬
公司要炒你咪炒你,想去邊到推翻
勞工處
你證明唔到當下趕人落車會構成誤殺
可能到你做左之後先比人判誤殺
法院有冇判個司機謀殺誤殺先
冇就得啦 香港有-20度一樣咪掉佢出車
諗起 wind river
一個post睇得出中港融合得好順利
連登仔仲仆街過支那人
覺得司機冇犯法就冇問題果啲
咁好多香港社會問題都係“合法”
我打佢何止兩鎚,唔通佢十年後死又關我事?
扺啦臭雞
無出事咪可以講法律不外乎人情囉

但出左事 大是大非就唔該跟返法律
Common law 入面有條罪叫gross negligence manslaughter (嚴重疏忽誤殺)
上議院係R v Adomako [1994] 入面
關於一個麻醉師因爲冇留意到氧氣喉甩左同氧氣機既single 被入罪誤殺
入面提到呢種誤殺唔需要有殺人既犯罪意圖或者殺人既不法行為
入面俾既指引係 只要陪審團縱觀案情 認為
1. 被告有care既責任 (e.g. 司機-乘客 包括之前南丫島海難 船長-乘客)
2. 佢疏忽而冇履行既個責任
3. 疏忽係非常嚴重 (e.g. 明知呢樣野好重要/危險 但冇做/做左)
4. 呢個疏忽既行為將victim 置於極危險既位置而導致victim 死亡
就可以裁定被告誤殺罪成

講返呢個情況 victim 因為被告先會去到中間呢段路
如果唔係司機 佢係起點 唔會有危險
而司機車左佢去呢度 明知外面咁凍 依然叫佢落車
最後直接害死左victim
因果關係明顯 司機亦好難反駁 係人都知咁做好危險
所以就咁睇 好大機會有罪

但係烏克蘭行Civil Law
最終要睇佢刑法入面有冇呢條罪 如果有 點定義
不過可以講你知 係香港既話 衰既機會好大
放條女係零下二十度既郊區有即時致死性
你打人兩鎚又會引致d咩
相對地,法律亦都係保護佐弱者。

記住弱者能做的所有嘢,強者/有錢佬一樣能夠做,仲可以做得比弱者更快狠準。

你可以唔要法律呢個架構,但玩赤裸裸的弱肉強食,勝者為王遊戲,弱勢群只會死得更慘。
引致他人凍死
屌你咁似香港法例d名
撐你架巴打 我睇完呢篇新聞都係同你一樣睇法
班友根本分唔到情/理/法嘅概念
連登仔質素每況愈下
咁見死不救到底係犯左咩法先?
補充:
求其抄到烏克蘭有條咁既罪
個司機牌面上最底消費都應該衰呢條掛
Criminal Code of the Republic of Ukraine 2001
Article 135. Leaving in danger
1. Willful leaving of a person without help, if he/she remains in a condition dangerous to life
and is unable to ensure his/her self-preservation due to young age, old age, illness or helpless
condition
and where the one, who left this person without help, was obliged to care after this
person
and was able to provide help to him or her, and where this one himself put the victim in a condition dangerous to life, -
shall be punishable by restraint of liberty for a term up to two years, or imprisonment for the
same term.
...
3. Any such acts as provided for by paragraph 1 or 2 of this Article, where they caused death
of a person or other grave consequences
, -
shall be punishable by imprisonment for a term of three to eight years.
唔識野麻煩做做research先
成班傻鳩自己係度假設司機冇罪跟手屌鳩法律冇用
伊莉娜可能在黑暗中不慎掉落坑洞,無法自行爬出。
如果考慮埋呢點
有冇可能打得甩?

用香港的環境作為例子
我揸巴士行山路
個乘客冇錢比 我趕佢落車
佢唔係沿住馬路行
而係行樹林(捷徑)
結果跳左落個坑到缺水死
我覺得佢的死因係意外跌落坑洞 繼而缺水死
由意外跌落坑洞一刻已經中斷左“我趕佢落車”同“佢死亡”之間的因果關係
簡單黎講就係佢的死唔關我事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞