女醫學生活活凍死!忘帶28元車費 司機狠丟包「零下20℃」荒野

541 回覆
49 Like 465 Dislike
係得港女先可以拎塊閪當八達通呻
咁既然個司機咁做同殺死個女仔冇分別,點解冇聲音要求修改法律係呢d 類似情況下個人係有罪呢
咁你既意思係司機如果一開波就知佢無錢

就唔應該開車?
但今次既情況有少少似, 佢係船冇錢, 掉個女仔落海一樣, 個女仔有可能會死 , 雖然未必一定會死, 但咁做係唔係太過分呢?
係飛機上半空發現無錢就推你落去
係船就推落海
呢啲明顯係謀殺黎
咁手術做到一半發現無錢 停左又算唔算謀殺
如果因為鬧交唔想車佢?
環境就類似呢單case咁 假設係零下20度
最近的城市喺5公里外
非自願誤殺算唔算
就算真相大白左

我真心都想知如果真係發生呢件事

大家係點判 點解會咁判同咩理由
佢要行4英哩仲要出森林先去到有人既鎮
個分別係邊?海水暖d?
理性討論唔講得道德?
宜家有人告個司機?
所謂刑法想講謀殺?Mens rea呢?
就算當佢台灣韓國果啲過失殺人罪,無錢俾唔車佢都叫做過失?
點解我覺得件事無咁簡單
車費應該一係上車比一係落車比 點解去到中途個司機先要佢落車?
其實法律上都未必過到骨
無合理辯解置他人響一個極度危險嘅環境喎
七蚊嘅金錢糾紛唔會係合理辯解吧?
香港唔係共產,但啲人都無乜人性
大陸話就話共產,實際係走資,同樣都係無乜人性
唔洗假設了 醫院係有筆錢專幫依d case
問題係個司機明知出面好凍 都逼佢落車
good point

應該修改法例為

低過零下x度 就算乘客不能付費 司機也不能拒載 必定要送乘客到附近有室內的地方

如乘客在x日後也沒付清欠費 可報警追討欠款
巴士一個乘客幫手比都冇
一人一蚊都夠啦

垃圾國家!
其實呢 大家都已經共識左無道德

只係文章有講話有機會要坐監 所以俾大家討論下
好多人唔睇個時間就話司機問題
岩岩開車5分鐘 足夠個女仔行返屋企拎銀包
個司機又唔係行到一半放底個女仔
唔車佢當然唔係過失
但如果車到去荒野先叫佢落車呢?
謀殺我就覺得冇咩可能
但好有可能係誤殺

我自己的標準係:如果一個正常人相信將一個同死者相似的人放喺同一個地方係會令呢個人死亡
咁就係誤殺
冇人告個司機就唔討論得?
下 好正常wor

香港都會講

你上左巴士 同司機講我搵錢先 一陣俾

通常司機都會開住車先

到行左一兩個站 你同司機講唔記得帶銀包

咁司機一係叫你落車 一係話算數架jie

有乜咁出奇
但點解要丟喺荒山野嶺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞