女醫學生活活凍死!忘帶28元車費 司機狠丟包「零下20℃」荒野

541 回覆
49 Like 465 Dislike
可能就係見到你
司機冇錯

你上車再趕你落車咪最多3-4分鐘 你行返屋企拎車等下一部車點會死

自己唔返轉頭拎錢 凍死點可能賴司機

司機就係為大家好先趕佢落車 唔通車到你出去 你冇錢搭回頭車 又冇錢食飯凍死餓死又關司機事?
一架車行五分鐘都有幾公里遠了
咁撚凍就算行返屋企都死得人
如果佢有支付寶就冇事
連登都有識俄文既人
咁要睇返當時實際情況,例如架車行左幾遠,現場環境光暗,上面講左架車開左七分鐘,我當你架車行60km,都大約行左5 公里啦
凌晨四點,負二十度,要一個人自己行5km? 唔好下下扔底粒膠就以為自己講得岩
純粹法律上而論的話 北韓人民無人權 自由 要完全服從共產黨都係根據北韓當地法律 換句話說 係唔係北韓人餓死凍死都只係人民問題?
再舉大陸為例 大陸法律禁止言論自由 大陸人討論政事而入獄 被消失都係自取?
讀過歷史都知有嚴刑苛政 無讀書 問個細路好唔好因爲無錢就踢個女仔落車凍撚死佢 細路都唔會咁做啦
唔係我地想串你 屌你 係想講你聽樣樣事純粹法律角度的話真係無意義
講左好幾次喇

同理心還同理心

法律還法律

覺得司機仆街唔一定覺得個司機要坐監
好似係開左喎
不過唔重要
我所講的例子
你會判有罪定冇罪先?
羅生門
或者係台媒9譯嘩眾取寵
法律上冇錯,道德上有
真相大白 司機冇罪
如果就咁扔係條路到 又明知咁凍 你同殺左佢冇乜分別
係香港市區咁樣趕人落車緊係冇問題
如果每間餐廳都趕 咁真係所有拒絕過既都關事喎 有咩問題?
屌你咁撚凍又荒蕪 同擺人係沙漠中心有咩分別
司機載客<>客人俾錢
成件事既性質係交易
呢單交易既法律依據就只有合約同埋政府對於載客取酬既司機若干restriction
無錢俾所以唔載並不構成拒載
第二,無錢俾所以唔載,如果一開始就唔載,咁就無contract,因為offer被司機拒絕,如果係上咗車之後佢無錢俾所以中途踢佢落車,咁其實乘客無履行佢要俾錢既obligation,咁就已經違約,之後司機唔載佢都好正常。
成件事係合法,合理,只係唔合人情,不過連登仔一定會話性交代付
姐係你搭緊直升機起左機之後話無錢比,我係咪可以起天空到推你落街?
先不論司機對與錯,正常有多少少人性同用下腦諗下後果都唔會起荒野趕佢落車。
比你法律上攞哂光環又點,人死左就死左,條友唔比人炒都偷笑
好彩及早有人識俄文
唔係又幾百人大炒車
台灣新聞不嬲都嘩眾取寵
唔係點吸引人睇?
個司機好on9
雖然程序上佢冇錯到,但係冇咩人搭又上咗車咪俾佢搭埋lor
架車多佢一個都唔覺眼啦
cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞