女醫學生活活凍死!忘帶28元車費 司機狠丟包「零下20℃」荒野

541 回覆
49 Like 465 Dislike
其實唔趕落車係人情,趕落車係道理wor,佢依家咪只係負返冇帶錢嘅後果,最多只可以話個司機仆街(除非係個女自己揀走落車)
已經炒到九彩
炒唔炒都好
有個如果真係發生的討論都唔係壞事
就算冇人告到你 你能否認同佢既死冇關? 唔係咁on9 覺得唔犯法就得啦 打尖都唔犯法 但就係不道德 有啲野唔洗有法律你都知唔啱啦
車到佢出去 等佢冇錢搭回頭車 凍死 就叫有良心
咁就抵撚死啦

成班正義撚自以為似香港D的士車你去荒山野嶺放低你玩野,點知係站落。

屌,自己on9衝夜路,死左關人撚事

刑法還刑法
合約法還合約法
兒登仔見到有人慘死就會無咗理性
只識怪個司機
情感上個司機當然係唔啱,但法理上點判我覺得係睇個官認唔認同司機就附近環境認為放個女仔落嚟唔會造成傷亡
正常人咁嘅極端天氣都應該車埋佢先
香港就一定趕你落車
你係醫生 你可以一開始就唔做
但開完個肚發現佢無錢唔做
咁你就有問題
拿 講多次 你呢個例子同單case係好唔同

但如果純粹就番你所講既描述黎判

要睇你放低佢係荒野既動機

點解你會車你朋友去荒野然後又無喇喇趕佢落車?
難得一見高質正反兩面討論post
所以航空公司係俾機票你之前就已經要你俾咗錢先囉
好似樓上話齋
而家變左討論一單虛構事件嘅是非黑白
都 ok 嘅
第二句我已經利申左

唔洗用道德呢個point黎攻擊我
to乜撚都炒車炒車的on9仔 而家假設單野係真
你係base on因為佢無犯任何一條"罪"姐
我唔多識法律 但佢明知個後果好大機會會係咁都咁做
發現google translate 俄譯中都幾準
香港個d司機都會比你搭啦
就算係 catgirl咁樣, 冰天雪地都做唔出趕一個女仔落車啦, 死人喎 , 個司機痴痴地
依家人地就係問緊法律責任
你就同人講道德
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞