[互動故]我要做車手!(6)

1001 回覆
78 Like 3 Dislike
B
B
B
我二話不說,馬上跑到Ella的家中。

出來迎接的,卻是天行。

「你搵家姐?佢見你瞓到死豬咁,頭先自己落咗街lu。」

「咁你呢?無節目?」我問天行。

「無啊,又無囡,又唔想揸Vber,老竇又查緊案...」

這刻,即使天行不明確指出,我也感受到他的孤獨。

邀請天行一起到家中晚飯嗎?
------------------------------------------------------------------------
A:邀請
B:不邀請

兩票
A
a
B
邀佢老母咩成日跟住哂
使唔使畀埋個家姐你屌啊
A
B
B
同家姐扑野係咪要叫埋細佬一齊呀
「見你一丁友咁慘,一唔一齊食飯啊?」我的憐憫之心竟然會用在天行身上。

「你講真嫁?」天行也一改平時「串串貢」的口吻。

「行啦!去搵返你家姐先!」我轉身就走,天行則跟在身後。

街上...

「你家姐有無講低去咗邊?」我問。

「佢話去超市買啲嘢去見世伯、伯母。」

進入超級市場後,賀年食品琳瑯滿目,

Ella正在專心選購賀年食品,甚至察覺不到我已站在她身旁。

「小姐,要唔要試下呢罐加噸雜餅,食完包你豬圓肉潤過肥年!」我刻意拉高聲調,扮作推銷員。

「哇!哈哈哈!」Ella「先是嚇一跳,然後得啖笑」。

嬉戲過後,還是要認真選購賀年食品,該購買?
------------------------------------------------------------------------
A:加噸雜餅 - 家庭裝 ($80)
B:金沙朱古力 - 30粒禮盒裝 ($70)
C:丹麥痰罐 - 牛油曲奇禮盒裝 ($80)
D:Godiela - 比利時朱古力禮盒 ($250)

兩票
A
A
A
a
我把手中的加噸雜餅遞到天行手中:「拎住!」

「你真係諗住買呢罐餅?」天行以不可置信的眼神看著我。

「有乜問題?」我問。

「你知唔知呢罐餅,係賀年送禮絕交三寶之一?」

「理Q得佢咩,我老竇老母鍾意咪得囉。」我步向收銀處。

[現金-$80][現有金錢:$45,240]

家中...

「世伯、伯母新年快樂!身體健康!」Ella邊說邊遞上雜餅。

「新年快樂,青春常駐!」母親也客套地回賀。

「咦,呢位係?」在母親身後的父親問。
A:Ella細佬
B:我跟班
C:隔離大廈陳師奶個仔
D:「唔識佢,佢自己跟上嚟。」
B
D
A
A
B
平時食飯好似唔使錢咁,而家買80蚊都要入數
D
d
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞