[互動故]我要做車手!(6)

1001 回覆
78 Like 3 Dislike
Lm
擾攘一番後,我終於找回自己的褲...

亦向Ella她們解釋了脫褲子的用意。

「傻嘅!你想攞料咪直接同我講,我去問老竇咪得!」Ella笑說。

「點可以乜都靠妳?有時我都想靠下自己。」

「咁你入到去攞唔攞到料?」Ella追問。

「無,條友乜都唔講...」我無奈,搖頭嘆了口氣。

「算啦,一於等老竇佢咃審問完睇下有乜結果先。」

「唯有係咁。」

勞碌了一整天,橫誇年三十晚到年初一,

也許該回家休息一下了。
------------------------------------------------------------------------
A:Vber
B:的士
C:港鐵
D:巴士
E:OOVAN
B
A
B
B
A,可能司機同主角一樣係做兼職嘅車手
B
E
A
A
a
A
C
c
A
A
A
b
投票結束
拖著疲憊的身體,實在不宜再駕駛,

而且Altezza也因為被「死神」猛撞後版拖車拖走等待維修。

我拿出手機,開啟Vber應用程式,這回就讓我改變一下身份,做一下乘客吧。

「已成功配對司機!司機將會盡快聯絡你。」App內顯示。

司機名稱 - 天行

「喂,Vber司機,係唔係要車?」電話響起,是天行的聲音。

「你都學人去做Vber?」我笑說。

「係你?」天行馬上認出我的聲音。

「天行哥!你家姐喺我隔離。啱啦,送我哋返屋企。」

車上...

「家姐,我諗通咗!」天行似是下定了甚麼決心。

「你諗通啲乜?」Ella問。

「新一年,我唔可以乜都靠人...我要自己努力賺錢,成為一個俾人睇得起嘅人!」

「有志氣,咁先係我細佬!」

天行並不知道,Ella偷偷地把他的真情流露錄下,借機會告訴慧妍。
家中...

中午十二時,

大年初一,終日為口奔馳的爸媽終於在家。

「返嚟嗱?年三十去邊嚟啊?」母親先開口。

「去咗逼年宵市場,逼到家陣先返嚟。」我累得隨意敷衍回答就算。

「今日初一,不如叫Ella今晚上嚟一齊食餐飯?」

「咁突然?」

「有幾突然?我哋話哂都見過好多次面,但就係未一齊坐低過食餐飯。」看來我可以選擇答應。

「可以嘅,不過乜都留返今晚先講,我好眼瞓,要抖丰先!」

於是,我拿起手機簡短地邀請Ella後,就到睡房呼呼大睡。

下午五時,

睡了五小時的我總算感到有「叉了電」的感覺。

看看床頭的手機...

未讀訊息 - (5)

「嘻~今晚嚟你度食飯?無問題!」Ella (12:15)

「要唔要準備啲乜?」Ella (12:16)

「Hey!」Ella (12:17)

「Hello~?」Ella (12:18)

「睇你都係瞓著咗,瞓醒再講啦~」Ella (12:19)
------------------------------------------------------------------------
A:致電Ella
B:直接上門拜訪Ella
C:先看看母親準備晚餐的進度
D:繼續睡

兩票
B
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞