[互動故]我要做車手!(6)

1001 回覆
78 Like 3 Dislike
A
咁易中
一買就中
B
我偷偷盯著身旁的天行,確認他仍然在發呆。

手中的彩票編號:3、4、10、15、21、30

電視機顯示的編號:3、4、11、15、21、30、特別號碼:42

我反覆再檢查數次,證實自己中了5個數字,亦即3獎!

「呢舖真係有神保佑!」我腦中馬上回想婦人踏入醫院前的畫面。

「喂,頭先你講乜嘢話...?」天行慢慢由發呆中定神過來。

「我話,要唔要俾我啲珍藏你睇下?」我回答。

「唉...」天行搖搖頭。

「做乜撚嘢啊?平時啲銳氣去哂邊?」我拍拍天行。

「上次呢...咪好英勇咁救咗條女嘅...」

「你指慧妍?」

「係...本身之後都好地地,但係...」

「但係乜?男人老狗唔好咁婆媽!」

「呢排我個心俾佢深深迷住,無心去賽車...搞到鬥親都輸...」天行終於講出重點:「但係咁就令到我無錢再約佢去街...」

「你哋仲未一齊咩?出錢嘅消費叫佢幫手俾住先!」

「未..近排好似有個有錢仔打算乘虛而入..」
------------------------------------------------------------------------
A:「我幫你!」
B:「幫咗你咁多次,今次你自己諗掂佢!」
b
b
A
b
B
B
B 溝垃圾mk臭雞都要靠人正廢物
B
B
A
A
「今次,我唔會再幫你!」我決絕地說。

「吓?」

「想當年,我溝你家姐時都係自己一個人搞掂。」我交叉雙手放在胸前。

「咦,你哋傾緊乜啊?」Ella捧著餸菜由廚房走出。

「你個男朋友,無用架啦。又唔幫你手整晚餐,又做唔到我感情顧問。」天行向我投以怨恨的眼神。

「細佬,有時感情嘅嘢唔可以下下靠人,始終紙包唔住火。就算你跟意見扮到另一個人咁,總有日會不經意打回原形,到時就會俾人發現你之前一直都係假扮。」

「嗱,呢啲先啱聽~」我附和著點點頭。

「嗚...」天行無從反駁。

「係喎,頭先六合彩開咗乜number?」Ella問。

「3、4、11、15、21、30、特別號碼:42」我回答。

「唉,就咁聽我都記得自己買嘅number唔中。」Ella失望地說。
------------------------------------------------------------------------
A:「其實...我中咗!」
B:「唉屌,我都唔中...」

兩票
A
a
A
a
A
「其實...我中咗!」我還是忍不住口。

「吓!」Ella和天行同時大叫。

「中幾多?」Ella補充。

「唓,睇死你都係中四十蚊~」天行不屑地回應。
A:「你就四十蚊,我中三獎啊!」
B:「俾你發現,叫聲我大佬,醒廿蚊你食飯~」
b
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞