【有圖有字】7日英國阿仙奴之旅

334 回覆
108 Like 8 Dislike
DAY 3 : 比利時 - 布魯塞爾

由於今日不再留喺倫敦,所以天都未光就出門,爭取時間

成日覺得每個站嘅LOGO都好靚 有時唔明啲人喺港鐵影站名做乜,調返轉可能當地人都係咁諗返我 不過旅行心景唔同,睇出嚟就係乜都特別啲!

唔少月台都有Waiting room,等車嗰陣可以走入去,好似無咁凍

轉程車再去St pancras international station

去到就買咗牛角包同咖啡,諗住一陣上車食早餐!點知唔記得要過安檢,當刻有啲怕成杯咖啡要就咁倒咗佢

好彩原來有樣咁嘅嘢

之後有到去等上車前,發現原來都有餐廳,其實都唔使咁早買

準備出發
歐洲之星
第一次坐歐洲之星,覺得架車好新好乾淨

大約兩個鐘嘅車程,成程都坐得好舒服

越來越近了

外面已經開始天光啦

見到呢幾枝旗,就知道到埗!時間為當地10點,到達比利時首都布魯塞爾!由於布魯塞爾係歐盟總部所在地,所以亦有歐洲首都之稱
未坐過歐洲之星,我都想坐下
多謝幫推!
你應該會鍾意
lm
鐵膠

阿狗對車仔個日我朝早入british museum
過security check個時要除褸
我著住件奧燒比個guard 叫停我話arsenal no good 然後話己係熱fans
我咪話熱冇premier league
全程有講有笑
之後我哋就先離開廣場,搵嘢食醫醫肚 而比利時其中一樣聞名嘅嘢食就係窩夫

附近都有唔少店鋪賣窩夫,不過揀間有得入去坐嘅先

不過有少少失望嘅係,我發現佢啲窩夫唔係即叫即整,而係你叫咗之後先烘熱佢

不過都理解,即叫即整應該有排等
總結就係,香蕉朱古力醬呢個配合可以話係近乎完美
食飽之後就去下一個景點,尋找尿尿小童 沿途見到《丁丁歷險記》的壁畫

不過我其實唔係好識丁丁

根據維基百科,尿尿小童的由來,分別有兩個傳言:
(1)其中一個是1142年,哥特佛瑞德公爵領軍對抗外敵,就在軍隊落敗之際,公爵將自己的小兒子放在搖籃裡掛在樹下,用來激勵軍隊士氣,最後得以擊敗了敵軍,得以凱旋。
(2)另一個故事是一位叫Julien細路屙夜尿,見到隔離屋有條燒緊的引信,搵唔到水就用尿淋熄佢,之後就整個像表揚佢

唔知邊樣真,不過佢就好出名,沿途見到好多商品

呢個尿尿小童就係不停咁表演屙水,然後好多人就圍住佢影相,去到覺得比我想像中細

我個頭都大過佢
不停屙尿的尿尿小童,大概停留10分鐘都已經夠,見肚餓又出返去廣場附近覓食

覓食途中見到間鋪頭賣酒,啲樽整齊咁擺出嚟幾靚
最後買咗支比利時本土嘅啤酒做手信,不過唔係喺呢間買

其實布魯塞爾真係唔大,主要景點都好集中,所以一整日都係以步行為主,行吓行吓又返到廣場,是但搵咗間入去食

唔知係咪因為比利時人主要講法文,見你講英文都真係唔多SHOW你,叫嘢食呀都要勁耐先有人肯理

不過味道都唔錯嘅
比想像中細係講個地方、個像定係...
Agger
食完之後再繼續亂逛,入咗一間幾得意嘅鋪頭,有好多postcard賣

喺度買咗唔少postcard,又再繼續亂行,買吓手信~

行行吓行咗去個好靚嘅公園,叫做Jardin du Mont des Arts

喺度影相一流

行高啲睇

之後就行去附近嘅聖米歇爾大教堂 St. Michael and St. Gudula Cathedral

無影入面~ 不過係免費參觀嘅,行到凍入去暖吓都得 不過教堂外行乞嘅人非常不友善,唔比錢佢就閪晒面,奉旨派錢咩
啲乞衣發窮惡呀
痴撚線㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞