【有圖有字】7日英國阿仙奴之旅

334 回覆
108 Like 8 Dislike

教堂行完就食吓可麗餅

最後飲埋杯好邪惡嘅熱朱古力,就準備回程

對比利時布魯塞爾嘅評價,就係可以一嚟,而且真係唔使晒太多時間留太耐,因為真係唔大,近近地嚟多個地方都係唔錯嘅選擇,因為部份景點,好似大廣場咁,都幾值得一去

之後搭返歐洲之星返倫敦,去其中一名阿仙奴球星,入咗第一球波之後,去慶祝嘅餐廳!

呢位球星,就係有大麻B之稱嘅 Iwobi

據早前嘅報導:Alex Iwobi has admitted he celebrated his first ever Arsenal goal by going to eat at Nando’s with his family

好多雞肉,同埋佢有好多醬比你點
巴打等緊你七姊妹涯遊記
準備了準備了
咁夜都唔訓
DAY 4 : 白禮頓 (七姐妹崖 Seven sister cliff)

話咁快去到第四日,已經到咗旅程嘅一半,今日亦都要穿州過省,離開倫敦前往白禮頓一日遊

由倫敦坐火車去白禮頓全程大約兩小時,唔太近不過都唔算遠 照舊喺火車嘆早餐

沿途天色勁好,心諗原來得倫敦先會落雨,一離開倫敦就會有藍天白雲

話咁快就到站

今日目標只得一個,就係去七姐妹崖,一落車就研究點去,不過有少少迷失,於是走入去火車站的information cetre 入到去表明想去邊,職員就建議買張巴士day pass

好搞笑嘅day pass,刮刮卡咁幫你刮返個日子 之後職員都好好人,好友善咁解答個巴士站應該點行去,同埋應該坐邊架車~

勁友善嘅佢,令我哋一到埗心情就勁好,同時覺得白禮頓嘅人好好 其實就係呢啲小細節,會令遊客對嗰個地方加勁多分

九月睇過場阿記名叔慈善賽 皮利斯開corner係咁擺pose
離開火車站大約行15分鐘左右,就會去到BUS STOP E,附近有好多大品牌的鋪,所以好易會搵到

有幾架都可以去到,我哋就打算喺seven sister park centre落車

等車時有個好得意的小朋友

相信有睇波的朋友都認到,白禮頓會徽係一隻海鷗,身處最南海岸,當地真係有好多海鷗

同細細個畫雀仔一模一樣

等一陣,巴士就到了,上到車show show張day pass 就ok
好chok
推到幾時先入到球場
我已經好盡力 今晚再更新
經香港一間搞波飛/睇波團嘅agency
留名睇你寫酋長球場
間agency 叫咩
阿狗
要參考下,你一到站就七姊妹涯,定仲要再行?
落巴士要再行的
大概行幾耐,有哂指示?🙏
有路牌,幾清晰嘅
最後一問
回程係咩位置坐車返出白禮頓?
係咪church hill 都上得?
有無book定火車飛先返倫敦 定 返到去先買?

感謝
因為我見星期一至五,都係church hill總站
我哋返Brighton都喺Seven Sister Country Park嗰個站上車,上面影嗰個巴士部就係喺Churchill Square對面~

火車飛係一早喺香港book定嘅,不過其實去到買應該都無咩問題haha,純粹我哋第一次去想穩穩陣陣!

巴士大約坐一小時就會到seven sister park centre,不過中途巴士唔知有乜事換咗司機,之後轉咗個鬼婆渣,問過佢話會照去到seven sister,我都鬆一口氣

點知鬆吓鬆吓,加上巴士無提示,我坐過咗站 之後衝上去問係咪過咗,司機先醒起我係去seven sister,不過都係我大意

之後落車坐返倒頭,有個伯伯突然走嚟問我哋係咪去seven sister,又教我哋如果要睇晒全景應該去邊,好好人!白禮頓又加一分!

終於到埗,諗住去個information centre拎吓指南,點知無開

前往七姐妹崖有三條主要路線,一個係上山頂,一個係去海灘,一個就係睇全景,我哋就揀咗沙灘,跟路牌向前衝

一入去就見到兩個走緊嘅人

行緊入去時開始天陰,不過周圍嘅大自然景色依舊好peaceful~不過沿路已經無乜人,冬天始終係少人啲

如果你有留心睇,我係有講過去嘅時候勁好天,點知轉眼已經落緊雨,不過好細雨姐,無事嘅(我係咁諗)

仆你個街!行行吓竟然落冰雹,嗰吓只能靠嗰把seven嘅縮骨遮,喺前往進seven sister cliff 途中進退失據,唔知好嬲定好笑
落雹都出埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞