【有圖有字】7日英國阿仙奴之旅

334 回覆
108 Like 8 Dislike
原來係咁,誤會晒
停左既?
利申 阿狗 上次6月去無波睇 得stadium tour

睇咗阿狗對車仔留名
上水喇樓主
唔巧意思,由於好忙加好懶,再加上阿仙奴輸比巴迪所以好耐都無更新我會繼續完成呢篇遊記

坐咗大概半小時有多uber,終於到達風車村Zaanse Schans呢度比我的感覺係商業味都幾重,倒如一入去就會有個職員拎住大大部相機幫你影相,搏你買

入面亦都有好多商店係賣芝士之類,都係主力sell遊客啦,不過如果你唔買,基本上呢度係個免費景點,睇吓風車影吓相幾好呀

風車風車風車

啲路好窄,好多人

沿途見到唔少可愛嘅動物

「唔好亂餵,死畀你睇」

有部份風車係可以比錢就比你上去,不過上到去好似都無咩嘢好睇,所以就無上去,而佢地同常都有賣飲品,咁岩當日好大風,我喺佢門前塊鏡整緊個頭,點知佢問我:要唔要畀把梳你

行到差唔多,準備走時呢個位仲正
i am so sorry
終於上水!!
終於有文
推到matchday先
加速
前2日輸波真係
由於我哋時間有限,喺風車村離開時都係選擇咗call uber,不過今程車就有意外收獲

司機好健談,同我哋好多偈傾,言談間問起我哋嚟自邊度,我哋答Hong Kong,估唔到佢好清楚香港嘅存在,佢話:Hong Kong is from China, but it’s different,老實說好多外國人都唔知,全部都當你Chinese

佢仲話最近請咗個來自香港嘅工人見佢咁好傾加上佢英文都好好,又請工人好似非富則貴咁,就問吓佢有乜餐廳推介。佢就話自己平時都好識嘆,有時都會食啲好好嘅餐廳,最後推介咗間餐廳比我哋

之後又講起我哋係嚟英國睇波,順便過嚟玩一日,佢就講起阿積士Ajax 歐聯要打皇馬,一定好難打
求推介 黎緊4月去朝聖
落車後出發去uber司機推介的餐廳,由於阿姆斯特丹係比運河圍住,所以一度行都可以見到呢個景色

行咗十幾分鐘後終於都到!

去到仲有得食lunch set

荷蘭最出名喜力,但估唔到餐廳嘅生啤,真係得喜力一款

starter分別叫咗個牛肉他他,同一個三文魚紅菜頭魚子醬沙律

兩樣都好出色,特別係個三文魚紅菜頭乜乜,成個配搭都好特別,每樣嘢嘅味夾埋一齊都好配合,食到我齒頰留香,好回味呀

主菜分別係魚同牛,由於前菜太出色,主菜反而無咁大驚喜,不過不失,不過呢餐我都係比好高分
好正,好想去荷蘭
醫完肚之後,我哋就前往第二個重要景點,就係參觀喜力啤酒廠,呢個環節可以講話係非常特別,點解咁講呢?睇埋落去就會知

喜力啤酒廠好大,離遠都好容易就會見到

去到現場都可以買飛,不過我哋一早上網卜咗

scan完qr code,入場前會先每人畀一條手帶你先,好重要,因為手帶上面有兩個tokens,係可以換啤酒飲的

開頭會有人輕輕迎接大家來到參觀,之後就叫你睇吓身後寫嘅呢段字,總之唔理你係窮撚又好、有錢仔又好、基又好、直又好,總之來到就have fun
喜力算係半自助式參觀,佢去到某d位就會有人講解,但後段就好自由

呢個就係成立喜力啤酒的喜力先生

其中一枝1990年的啤酒樽

之後有歷來喜力啤酒樽的演變

之後可以試吓啤酒非常初段的味道,即係大麥加水的味,就係少少甜味

「see you on YouTube!!!!」

之後經過一堆好迷幻的動畫,就會飲到今日第一杯喜力

聽完呢個哥哥解說後,大家就會一齊講聲「PROOST!!!」即係乾杯的荷蘭話,就成班人一齊咕嚕咕嚕清咗佢

我就真係無咩飲過喜力,係香港飲親你都點揀都唔會揀到喜力,不過喺度一飲落喉嚨就覺得好舒服飲啤酒真係好爽呀!!!!
之後沿途都有好多唔同裝飾比大家打下卡,影吓相咁

不外乎都係大量啤酒樽

去到尾聲,亦都係高潮所在,就係用粒豆潤咁細的tokens去換啤酒飲

之後就要講返今次有乜咁特別,就係遇到呢個好正嘅哥仔

起初佢見我全副武裝(其實都係一部好舊的單反加個咪),就主動上來R水吹,問我set嘢幾錢RMB,當我哋表達我用HKD的時候,佢就突然自己都喺香港讀過書
機票(阿聯酋,杜拜轉機到Gatwick)- $6,708
Airbnb(七晚,獨立房,廁所共用)- $2,780
波飛(Club Level with Half time complimentary bar, beers, wines, soft drinks match programme, museum and Stadium Tour
PAPER TICKETS)- $1,575 /1

兩個人在英國的洗費(包括食嘢買手信增值oyster card等等)- $10,000至$12,000左右,因為中途有部分都選擇咗碌卡。

酒店我唔太清楚
可以考慮吓ibis?照道理都乾淨企理,不過倫敦酒店普遍都唔會太平㗎啦~
London 我會推介 Point A Hotel,係市中心入面兩個人住又唔係太貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞