【有圖有字】7日英國阿仙奴之旅

334 回覆
108 Like 8 Dislike
繼上次嘅曼谷之旅後,會係第二次打遊記,多多指教!

今次嘅阿仙奴之旅為期七日,比大家略略了解一下我哋的行程先。

DAY 1 : 倫敦中心逛逛,柯芬園
DAY 2 : 大英博物館,Tower Bridge ,Borough Market
DAY 3 : 比利時布魯塞爾
DAY 4 : 白禮頓 (七姐妹崖 Seven sister cliff)
DAY 5 : 荷蘭 阿姆斯特丹
DAY 6 : 酋長球場TOUR
DAY 7 : 阿仙奴 對 般尼 MATCH DAY !
DAY 8 : 走人

今次呢趟旅行,係我女朋友比我嘅一個驚喜!早喺七月我生日時,佢就買咗波飛、機票等送比我,促成咗呢次嘅旅行 令我終於可以喺現場睇波

言歸正傳,我哋喺12月15號下午5點55分在香港機場出發,先前往杜拜

身為阿狗,坐返心口贊助商嘅阿聯酋A380

呢程機要飛9個鐘左右,除咗食飛機餐外,每人都飲咗杯酒希望有助入睡,不過效果麻麻,唔係幾瞓到

燈火通明,準備抵達杜拜了
到達杜拜機場已經係當地嘅晚上11點,不過依然有好多餐廳比你幫襯!

我哋唔太肚餓,只係喺M記飲咗杯嘢

忽然醒起香港張卡夠印仔可以換嘢飲,但人在杜拜當然係無用

逗留約兩個多小時,就可以上機前往英國了!

小朋友都等到好眼瞓

繼續旅程!今次有影到餐牌了!!!

不過不失,未至於食豆食著屎

今程機個包鬆軟過上程,無話硬過舊石咁

呢個雞飯要推介!好好食!啲飯軟硬適中,雞又有味

呢個賣相咁伏,就知麻麻

長途機都係睇吓戲又恰吓咁,然後又肚餓,嗌杯麵食嘅時候都無比空姐閪面,感覺良好!

再飛多7個鐘,我哋就到達Gatwick機場!可以入境英國!!!!!!
Lm
阿9
今年又做5弟啦
今次呢趟旅行,係我女朋友比我嘅一個驚喜!

負評 上一頁
幾經辛苦搭咗咁耐飛機終於到埗,但我差啲入唔到境!

過關嘅時候,入境職員不斷翻查我本護照,然後不斷問我問題,包括嚟英國嘅目的、會去邊呀、睇邊場波等等。答晒都唔肯比我入境住,因為護照張相同依家差別有啲大,佢質疑我係咪同一個人

之後嗰位職員仲叫咗個高級啲嘅人嚟協助佢,又叫我拎埋idcard睇吓 但奈何都唔係好似樣,佢就叫我試吓擺返影身份證張相嗰陣嘅笑容。我聽到當堂嚇咗跳,然後得啖笑。點知佢好認真叫我照做,如果唔係就遣返我

終於成個過程長達約10分鐘,先至成功入境!佢仲話係身份證張相救咗我

然後我哋就搭火車,出發前往airbnb

我哋住喺zone3嘅Dollis Hill,附近大多數係民居,連食店或咖啡店都好少

間屋距離個地鐵站只係5分鐘左右,搭車出返啲中心位都係半個鐘內

一間幾乾淨企理嘅房
點樣一日去比利時,跟住又番倫敦,跟住又去到荷蘭?
即日火車/飛機來回
布魯塞爾同倫敦有歐洲之星,大概兩個鐘火車

荷蘭就一個鐘機程
留名先
我都有睇你個post
我重有幾日先寫到酋長球場,酋長真係好靚,係我去過4個球場最正
巴打有冇去過魯營先?
偷偷推一下
未去過
EK餐飲果然係地雷。
支持阿狗手足
我同你同一日出發去倫敦
不過全程住酒店
咁豪
之後事不宜遲,出去逛逛順便食啲嘢!

出咗去London eye 嗰頭行吓,沿住行有好多人擺啲類似賭檔嘅嘢,3個杯左調右調,叫你估吓粒波喺邊咁

維修中的大笨鐘

之後就決定行去柯芬園 Covent Garden睇吓

未入黑係無咁靚,入黑之後就截然不同,周圍都好有氣氛

咁Covent Garden入面其實都係各類商店,有啲出名牌子賣茶葉等等,仲有市集有啲賣吓手作嘢咁,但質素都唔係特別高,加上只係第一日到埗,所以無乜購物意欲

不過由於係遊客區,附近都有好多出名嘅餐廳,所以往後嘅旅程都不時會途經呢面
我係倫敦咁多日差不多每一日都經過柯芬園一次
真係經常會經過
London is RED
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞