[布洛尼2月28香港+漫畫新篇]龍珠-超 Dragon Ball Super 集中討論 (2)

1001 回覆
18 Like 6 Dislike
布洛尼入面菲利都話佢想搵多D人去幫手打悟空,我諗真係有機
菲利呀哥原本都係正史黎啦,想又再復活?
古拉邊係正史
舊劇場版全部都係平行世界
識唔撚識架

引用百度:大全集7記載動漫畫各事件中發生時間的年代表中,當中收錄了卡里克二世及古拉登場的2套劇場版,內容大慨意思是說「卡里克二世一夥把悟飯捉走,跟悟空對決」,以及「古拉來到地球,跟悟空戰鬥」,鳥山明龍珠展場刊年表亦記錄了破壞神,亦代表了這3套劇場被官方承認為龍珠的主線正史。其他則不是正史。

引用翻譯完年表內容:
公元763年10月的某一天: 歷經5000年歲月,魔境星向地球接近。加力古Jr.得以從結界中脫離,妄圖再度統治世界。悟飯、連同笛子魔童和無限上前阻擊,加力古再次被送進了死亡黑洞。雖不能確切知道斯路偷乘杜拉格斯的時光機器何時來到現代,但是他已在地底藏身,並逐步汲取所需營養。機械體菲莉修復完成。

公元764年:大約在8月份,杜拉格斯出現在地球且輕易消滅了菲莉和其父高特大王。悟空重返地球。不能確切知道比達是何時開始在重力室裏開始修煉,以求成為超級撒亞人。莊子與比達開始相愛。悟空和笛子魔童在芝芝的要求下學習駕駛技術。菲莉之兄古拉來到地球尋仇,超級撒亞人悟空將其消滅。
百度

btw 的確呢兩套有入年表係可以計正史
但係龍珠超已經多次推翻資料書
令佢地自己出品既書籍邊成廢紙
所以龍珠超出現後仲可唔可以引用舊資料書係一個大問題
電影「龍珠超 布洛尼」的導演長峯達,近日於訪問中提及菲利於劇場版的表現
當中提及「菲利軍復活、宇宙飛船增加
而且也有兄弟設定、今後也是不會錯過的存在」
將舊劇場逐個reboot
布洛尼入面菲利都話佢想搵多D人去幫手打悟空,我諗真係有機
菲利呀哥原本都係正史黎啦,想又再復活?
古拉邊係正史
舊劇場版全部都係平行世界
識唔撚識架

引用百度:大全集7記載動漫畫各事件中發生時間的年代表中,當中收錄了卡里克二世及古拉登場的2套劇場版,內容大慨意思是說「卡里克二世一夥把悟飯捉走,跟悟空對決」,以及「古拉來到地球,跟悟空戰鬥」,鳥山明龍珠展場刊年表亦記錄了破壞神,亦代表了這3套劇場被官方承認為龍珠的主線正史。其他則不是正史。

引用翻譯完年表內容:
公元763年10月的某一天: 歷經5000年歲月,魔境星向地球接近。加力古Jr.得以從結界中脫離,妄圖再度統治世界。悟飯、連同笛子魔童和無限上前阻擊,加力古再次被送進了死亡黑洞。雖不能確切知道斯路偷乘杜拉格斯的時光機器何時來到現代,但是他已在地底藏身,並逐步汲取所需營養。機械體菲莉修復完成。

公元764年:大約在8月份,杜拉格斯出現在地球且輕易消滅了菲莉和其父高特大王。悟空重返地球。不能確切知道比達是何時開始在重力室裏開始修煉,以求成為超級撒亞人。莊子與比達開始相愛。悟空和笛子魔童在芝芝的要求下學習駕駛技術。菲莉之兄古拉來到地球尋仇,超級撒亞人悟空將其消滅。

依套內容同原著犯晒駁
古拉人設係明哥佢自己設計但佢自己都唔記得左依個人
唔知啦,我只係引用番大全集姐
超無推翻過既情況下 應該都係正史黎
我覺得應該唔會有人唔認同舊版劇場版最受歡迎反派一定係broly之後cooler.
咁邊個會係排第3?
唔知會唔會保留多菲利一個型態嘅設定呢
我覺得之後數到邪念波同銀河勇者 不過兩套都拉唔返去d舊角色度 做出黎好可能冇乜戲味
我覺得排第三會係13號,銀河勇者應該冇人識呀嘛。
出面有人開前兩集我都有覆呢個係你眼不見定唔明?
咪笑死我站務台有人負評我post d回覆我都cap過正評唔係我

係你地一味屈
咩事對號入座 我冇講過你
銀河勇者你指少年悟飯爆超2打個個?
個個同布羅利相反,布羅利受歡迎係因為佢次次出黎都一打幾完全唔可能單挑搞掂
依套個大佬就同班細一齊圍悟飯
單純覺得係套野劇情算好,但大佬完全唔得
就算cooler真係出返,性格同定位都大改

話唔埋正史版 cooler變左 企悟空果邊,宇宙警察
反啦反啦TVB居然唱禁歌,係咪想人平反64
家燕姐個節目
唔知你講乜春,語障咁
cooler可能想做破壞神
唔志在做宇宙大王

上面話cooler劇場版係正史
悟空一返地球已經可以變超世
洗好似劇場版比人打都hihi先變咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞