[布洛尼2月28香港+漫畫新篇]龍珠-超 Dragon Ball Super 集中討論 (2)

1001 回覆
18 Like 6 Dislike
個幕細同逼
今晚去新城市睇
幾爽 4d 不過都係睇多次2d
原來有post
啱啱睇完4d
打足後半套咁濟
勁爽
頭先行過見到沙田都有trailer睇
4DX超正!
唔洗諗咁多。
當係有得睇一班唔會有機會對打嘅角色打嚟打去,又出好多唔同變身新型態算啦。
上網睇完岩先再去新城市睇左,好老實講4d有d夾硬黎,字幕又出得差,畫面又細音效又唔太好,比想像中差少少
我都有
斯路先係
自在極意功打唔打得贏超級布洛利??
劇中悟空有講布洛尼>比魯斯
但合體超藍>布洛尼
咁究竟極意功去到邊個level
跟龍珠超劇嘅進度
個人覺得 自在極意>耳環合體>融合
極意功>吉連
但吉連應該都未強於 比魯斯
比魯斯極意未完全練成,但悟空極意行en好短
維斯講過悟空比達聯手同比魯斯有得打
但今次就咁聯手又冇上界王拳同比達個強化左既超藍
長遠想睇 比魯斯 當日既撒亞人 其實係布洛尼
最後 比魯斯用極意 打贏布洛尼

但咁樣又好似搞到布洛尼 無左無人能敵既感覺
第一次入戲院睇龍珠劇場版。

一如外間評語(香港上畫算遲),今次喺打鬥方面真係落足功夫,有一段仔仲用第一身視點,龍珠嚟講非常新鮮!重啟+正史版嘅布洛尼同舊版截然不同,多咗好多人性刻劃,唔再單純係一隻淨係識嗌「格古洛」然後失控暴走嘅野獸,就連身上件毛皮都有佢故事,非常討好。

講開劇情,又係另一驚喜之處。除咗好多經典角色粉墨登場,仲將鳥山明嘅《銀河巡警Jaco》裡面講悟空老豆一段原原本本搬上銀幕,雖然咁樣意味住將舊版型到爆嘅悟空老豆正式打入黑歷史,但家陣呢個富有人情味嘅異類撒亞人,其實都好有特色。

一套打鬥交足貨、劇情有驚喜、甚至笑位都真係笑得出嘅龍珠,仲有咩好挑剔?最重要係我最鍾意嘅角色 —— 比達,今次總算唔係負責出醜嚟襯托悟空,加爆分!唯一真係要彈係有幾幕嘅作畫明顯崩咗,崩到我懷疑係咪特登向電視版曲線致敬。另外係今次嘅打鬥應該幾值得同適合睇IMAX3D版,奈何香港冇。

4d版好正,今晚九龍灣mcl睇,仲正過睇銃夢
超正,下星期放假一個人睇多次先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞